Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kaffestölderna har ökat i takt med att priserna gått upp, och särskilt en kaffesort är populär hos tjuvarna. Nu har Malmöbutiken fått flytta ut de paketen på lagret. – Det är tråkigt, men det blev överdrivet mycket stölder, säger butiksanställde Hussein Karim. Foto: Natalie Medic

Stölder tvingar butik i Malmö att gömma undan kaffet

Uppdaterad
Publicerad

Sedan priset på kaffe gått upp har Hussein Karim och hans kollegor i livsmedelsbutiken i Malmö märkt att även stölderna har ökat.

– Så vi var tvungna att ta bort det från hyllorna, säger Hussein Karim.

Nu måste kunderna be om kaffet som ligger gömt på lagret.

När de anställda räknade på kaffet trodde de först att försäljningen hade gått upp. Men sedan märkte de att det var stölder som var orsaken till att kaffepaketen tog slut så snabbt.

Det var för ungefär tre månader sedan och efter det har stölderna bara blivit fler. Butiksanställde Hussein Karim berättar hur några tjuvar lämnade butiken med armarna fyllda av flera flak kaffe.

– Det började bli överdrivet mycket stölder, särskilt av Zoegas. Ett tag tog de fem till sex flak kaffe om dagen. 

”Blev tvungna att gömma det”

Enligt SCB:s senaste mätning har kaffepriserna gått upp med nästan 30 procent. Prisökningen har gjort att kaffe nu kvalar in som en av de mest stöldbegärliga varorna, tillsammans med kött och lax, i Malmöbutiken.

– Vi blev tvungna att gömma undan kaffet, så nu finns det på lagret och kunderna får fråga efter det, berättar Hussein Karim.

Än så länge är det endast de mest stöldbegärliga kaffesorterna som åkt in på lagret.

Butiksstölderna ökat med 24 procent

Stöldbegärliga varor är ofta dyra: kött, fisk, smink. Och kaffe. Enligt en ny rapport från Svensk handel har butiksstölderna ökat med 24 procent på tre år, vilket innebär att det stjäls för nästan 8,5 miljarder kronor per år.

– Vi har ingen statistik ännu som gör det möjligt att visa att kaffestölderna ökat till följd av prisökningen. Men all logik talar ändå för att det är så, bland annat eftersom vi vet att dyrare varor blir mer stöldbegärliga, säger Martin Kits, kommunikationschef på Svensk handel.

Hussein Karim berättar att de inte vet hur länge de får hålla kaffet borta från hyllan.

– Tyvärr, vi hoppas kunderna förstår oss och hoppas de uppskattar att vi vill ha kaffe till dem och att vi inte tvingas plocka bort det helt och hållet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.