Carl Johan Wingren, specialistläkare i rättsmedicin, vittnar om att kroppar bevaras bättre i kallt vatten än på land. Foto: SVT/Arkivbild

Kallt vatten kan underlätta obduktionen

Uppdaterad
Publicerad

Den rättsmedicinska undersökningen av Kim Walls kvarlevor kan ta flera månader. Men det finns goda möjligheter att fastställa hur hon dog trots att kroppen styckats.

Carl Johan Wingren, specialistläkare i rättsmedicin vid Rättsmedicinalverket i Lund, understryker att han uttalar sig generellt och inte specifikt i fallet Kim Wall som hanteras av hans danska kollegor.

– Varje fall är unikt och givetvis en stor tragedi, säger Carl Johan Wingren, rättsläkare.

TV: Se hela inslaget här

Efter en undersökning av kroppen skickas prover för rättskemisk analys.

– Sedan måste man sammanställa och intellektuellt bearbeta fynden som har gjorts. Därefter skriver vi ett utlåtande med vår bedömning som vi skickar till polisen, säger Carl Johan Wingren.

Undersökningen kan ta några månader

I Sverige kan det ta upp till några månader efter obduktion innan resultatet är klart beroende på tilläggsundersökningar och fallens prioritet utifrån rättskedjans behov.

Kim Wall försvann i augusti. Efter tio dagar påträffades hennes bål i vattnet utanför Amager.

I helgen, nästan två månader efter Kim Walls försvinnande, hittades ytterligare kroppsdelar – huvud och ben.

Att kroppen har legat i vatten är bättre än om den skulle ha legat på land.

– Det är oftast kallare i vattnet än på land varvid kroppen bevaras bättre. Men när en kropp återfinns en tid efter döden kan det ha skett förändringar som gör skador svåra att urskilja, säger Carl Johan Wingren.

Kan man dölja ett mord genom att stycka en kropp?

– Man har fortfarande goda möjligheter att hitta skadan som kan ha orsakat dödsfallet. Låt oss säga att man har en skärskada i halsen. Den går fortfarande att se om halsen återfinns. Man kan också se små blödningar i ögonens bindhinnor som kan vara ett tecken på kompression mot halsen.

Hur vanligt är det att man inte kan fastställa dödsorsaken?

– Det sker i några fall. Våra bedömningar ger vi i form av ett utlåtande kopplat till en grad av sannolikhet. Så även om vi har ganska vaga tecken på dödsorsak kommunicerar vi denna tillsammans med en sannolikhetsskala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.