Här i Billinge vill Svenska kaolin bryta leran. Foto: Poppe Linge

Här vill gruvbolag bryta lera

Uppdaterad
Publicerad

Efter tjugo års kamp gör Svenska kaolin nu ett nytt försök att få tillstånd att bryta kaolin i Billinge. I dag inleds miljödomstolens förhandling.

Kaolin är en vit lera som bildas vid nedbrytning av en viss sorts granit. Leran som också kallas porslinslera, används bland annat inom pappersindustrin för att göra pappret vitt och jämnt. I Billinge i Eslövs kommun finns en fyndighet av kaolin som företaget Svenska kaolin vill bryta, och har velat bryta länge.

Söker för tredje gången

Företaget har ansökt om tillstånd två gånger tidigare under namnet Svenska kaolin.  I dag inleds Miljödomstolens förhandling som ska behandla deras tredje försök.

– Det har ju varit en lång väntan, vi har hållit på i snart 20 år, säger Lars Alm, företagets vd.

Han har gott hopp om att företaget den här gången ska beviljas tillstånd att anlägga gruvan.

– Vi har läst igenom de tidigare avslag vi fått och försökt åtgärda dem. Vi hoppas självklart på bättre tur den här gången, annars skulle vi ju inte lägga ner de här pengarna som det innebär att söka tillståndet.

Utsläpp oroar

En lång väntan har det varit även för de boende i området.

– Jag har ägnat halva mitt liv åt den här frågan, säger Torsten Werner som bor i Billinge och som engagerat sig i att hålla företaget borta från platsen.

Hans oro gäller flera saker; bland annat utsläpp i Rönne å, buller, luftföroreningar och ingreppen i naturen. Platsen där Svenska kaolin vill anlägga gruvan ligger också strax intill ett Natura2000-skyddat område.

– Jag ser företagets ledare som stora banditer.

Höga miljökrav

– Jag kan ha förståelse för deras åsikter, det är ju ofta så att närboende brukar vara kritiska. Men vi tycker att de här miljökraven som ställs är höga, och vår ansökan är anpassad till dem, så nu får vi se vad som händer, säger Lars Alm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.