Arkivarie Emma Nordstrand och registrator Jenny Holmberg med Sissela Benns detaljrika huvudfoting mellan sig. Foto: Johan Dernelius

Skånska kändisars huvudfotingar på turné

Uppdaterad
Publicerad

En utställning med kända skåningars BVC-teckningar ska nu ut på en sjukhusturné. Bland alstren finns huvudfotingar av bland andra komikerna Sissela Benn och Måns Nilsson samt sportprofiler som Linus Törnblad.

De så kallade ”huvudfotingarna”, är barnets första försök att rita en människa. Detta gör de vanligtvis vid 4-årskontrollen. Det är Regionarkivet i Lund som står bakom projektet.

80-tal kända skåningar

– Vi har försökt kontakta ett 80-tal kända skåningar. Vi måste få deras medgivande för att titta i den sekretessbelagda journalen. Vi har fått medgivande från ett 25-tal, säger Emma Nordstrand som tillsammans med kollegorna Jenny Holmberg och Krister Hansson står bakom utställningen.

– Det är först när vi fått ett okej, som vi kan titta i akten och överhuvudtaget se om det finns någon teckning där. Tyvärr är det många gånger som man inte tyckt att det var intressant att spara den, berättar Emma Nordstrand.

Många sportprofiler

I den lilla utställningen finns det kulturprofiler som komikern Sissela Benn, radioprataren och underhållaren Måns Nilsson, men mest är det sportprofiler som höjdhopparen Linus Törnblad och boxaren Klara Svensson.

– Vi försökte även kontakta Zlatan, men där körde vi huvudet i väggen. Våra brev fastnade på något advokatkontor och de vägrade att lämna ut hans adress, berättar Jenny Holmberg om projektet.

Den lilla utställningen ska nu ut på en turné på olika sjukhus där den först mellanlandar på sjukhuset i Lund.

Detta är en huvudfoting

Huvudfotingar är figurer som barn oftast ritar som sin första teckning av en människa. Namnet kommer av att fötterna sitter direkt på huvudet.

På BVC används huvudfotingar bland annat för att se hur barnets formuppfattning, finmotorik och handkoordination utvecklas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.