Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johanna Hesselman, tillgänglighetsrådgivare på Stadsbyggnadskontoret i Malmö. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Här kan Malmö upplevas med fingertopparna

Uppdaterad
Publicerad

Operan, Kronprinsen och Turning Torso. Nu och fram till april finns alla de kända byggnadsverken att beskåda på Form- och designcenter i Malmö i miniatyrformat. Tillgänglighetsrådgivare på Stadsbyggnadskontoret i Malmö Johanna Hesselman vill med projektet ge en bild av hur staden ser ut för den som inte kan se.

– Projektet som vi kallar ”taktil arkitektur” är just arkitektur som man upplever genom beröring. Man ska känna på de här modellerna och få en uppfattning av hur byggnaderna ser ut i staden, säger Johanna Hesselman

Projektet är en del av Malmö Stads tillgänglighetsarbete som syftar till att tillgängliggöra Malmös stadsbild. Många besökare var på plats i Form- och designcenter under dagen för att se och känna på byggnaderna. Bland annat Britt-Marie Linné som har en synskada.

– Det är jätteroligt att känna och se hur Augustenborg i Malmö ser ut i verkligheten. Man har hört talas om det, men ingen kan riktigt berätta för mig hur en byggnad ser ut. Nu har jag fått en bild av det.

Ögonbindel

En annan utställningsbesökare under dagen är Sofia Hjort som med bindel för ögonen försöker att känna igen Malmös byggnader genom att röra vid dem.  När hon rör vid Malmö live känner hon igen byggnaden med hjälp av händerna.

– Det känns ovanligt att känna på en byggnad när man är van att se den.
Men det är häftigt. Jag upplever den som mycket större än vad den är i verkligheten.

Efter april flyttar byggnadsverken från Form- och designcenter till stadsbiblioteket i Malmö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer