Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– De har skett nära varandra både i tid och geografiskt, säger Sara Andersson, presstalesperson vid polisen, om dygnets senaste misstänkta pyromandåd. Malmö kanotklubb är ett av flera ställen som brandhärjat – se mer i klippet. Foto: SVT

Malmö kanotklubb efter branden: ”Klart man blir ledsen”

Uppdaterad
Publicerad

På marken utanför Malmö kanotklubbs klubbhus ligger förstörda kanoter och det luktar fortfarande brandrök runt förrådet.

– Det är klart man blir ledsen, säger medlemmar i klubben som går runt och tittar på förrödelsen.

Det var under natten till fredagen som det brann hos kanotklubben. Någon hade staplat upp ett litet bål utanför förrådet och tänt på. Inne i det lilla huset är de flesta kanoterna brandskadade, några har blivit helt förstörda. Här förvarades de största kanoterna som ägs av klubben. De privata kanoterna finns i ett annat förrådshus.

– Det är klart man blir ledsen, säger Anna som är sektionsledare i klubben.

– Det känns bara så onödigt det som hänt.

Hon och andra klubbmedlemmar står och tittar på spåren efter branden. Några av fönsterna är förspikade med spånskivor, i det frostbitna gräset ligger en kajak som blev lågornas rov och som är bortom räddning. Mitt i sorgen finns också en medvetenhet om att det kunde blivit ännu värre.

Intill kanalen i Slottsparken har klubben tre hus som samtliga är byggda av trä och som ligger ganska tätt. Hade elden fått fäste hade det kunnat sluta med en katastrof.

Polisen letar samband

Branden på kanotklubben är en av ett tiotal bränder det senaste dygnet i Malmö. Polisen tittar nu på om bränderna kan ha ett samband.

– Vi tittar såklart alltid efter ett samband när det är något som har skett nära varandra både i tid och geografiskt, säger Sara Andersson, polisens presstalesperson i polisregion syd.

Hör mer i klippet om polisens tankar kring de misstänkta pyromandåden i Malmö.

Fritidsgården Lyktan brann

Ett annat ställe det har brunnit är på fritidsgården Lyktan på Kroksbäck luktar det brandrök och även här har det spikats spånplattor över de krossade fönsterna. Nattens brand kom först som ett inbrottslarm.

– Det var en väktare som svarade på det larmet som upptäckte att det brann inne i fritidsgården och som slog larm till räddningstjänsten, säger Sara Andersson.

– Det har blivit omfattande skador på fastigheten och vi rubricerar det hela som grov mordbrand.

Fritidsgården riktar sig till elever på mellanstadiet. Det kommer nu att vara stängd och kommunen letar efter ersättningslokaler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.