Lokalerna på Malmömässan. Foto: Johanna Stenberg

700 flyktingar hålls kvar på Malmömässan

Uppdaterad
Publicerad

600–700 flyktingar trängs inne på Malmömässan där Migrationsverket just nu bedriver verksamhet för att registrera alla asylsökande. Enligt polisen försöker folk ta sig ut via nödutgångarna.

Problemen fortsätter med att många flyktingar avviker från Migrationsverkets mottagning i Malmö, i stället för att söka asyl, enligt polisen. Malmöpolisen har under dagen diskuterat situationen i och omkring Migrationsverkets kundmottagning på mässan, som blivit besvärlig.

– Det är ett moment 22. Vi kan inte hålla kvar någon mot deras vilja, men det strider mot lagstiftningen om de avviker utan att bli registrerade som asylsökande, säger Ewa-Gun Westford, polisens informatör.

Det går heller inte att ta sig in för den som vill återförenas med sin familj. Utanför träffar SVT Nyheter Skåne Arkan Ahmed från Västerås som för andra dagen i rad kört till Malmö för att träffa sina släktingar – men har ännu inte fått träffa dem.

Informationen ändras

– Jag har hela tiden fått nya uppgifter från polisen och Migrationsverket. I går skulle familjen släppas ut klockan 16, men så blev det inte, säger Arkan Ahmed, till SVT Nyheter Skåne.

Klockan 19 hade informationen ändrats till att de skulle släppas ut i dag, och då satte han sig i bilen och körde till Jönköping där han övernattade. I dag är han tillbaka – men har inte blivit insläppt, och de har inte fått komma ut. Han lämnade Irak för 20 år sedan och vissa av släktingarna har han aldrig träffat eftersom de fötts efter att han lämnade landet.

– Det är jättefrustrerade. Ingen berättar något för oss, säger han.

Inga besked

Han känner tio personer inne på Malmömassan som han haft telefonkontakt med. Den yngste av släktingarna är bara 3 år gammal. Än så länge i dag har han inte fått något besked alls.

Utanför träffar SVT också Karam Alfael och Tahd Thoaljina som har åkt från Olofström för att träffa Karams systrar, Hanade Alfael och Amane Alfael.

Hundratals väntar

Enligt uppgifter till SVT finns 600–700 personer på plats inne på Malmömässan och förhållandena uppges vara dåliga. Hittills har en buss kört i väg med folk, och ytterligare en buss har fyllts med folk.

I helgen kunde TT:s reporter på plats bevittna om hur människor tog sig över stängslen. Och problemen med att folk avviker efter att de transporterats till lokalerna har fortsatt. Det handlar om så kallade transitflyktingar som vill ta sig vidare främst till Norge och Finland.

Togs i förvar

Varje dag skickas samtidigt runt 50 människor tillbaka i samband med att de stoppas av den svenska gränspolisen.

– Det är både sådana som frivilligt vänder tillbaka och de som direkt avisas, säger Westford.

Ett antal personer som inte följt polisens uppmaningar har också tagits i förvar och utreds.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.