Kraven hårdnar för skåningar som vill komma in i Norge. Foto: Erik Johansen/Christine Olsson/TT

Karantän för skåningar som reser till Norge

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 2:e augusti måste skåningar som inte är fullvaccinerade sitta i karantän vid inresa till Norge. Skåne går då från att vara ett så kallad grönt område till att räknas som ett orange område.

För att få resan i Norge utan krav på karantän måste området man reser från vara ett så kallat grönt område. När nu Skåne omklassificeras till orange innebär det dels krav på att ha med sig ett dokumenterat negativt covid-19 test till gränsen, dels att göra ett test vid ankomst och sedan att sätta sig i karantän.

Inresereglerna gäller inte för dokumenterat fullvaccinerade eller för de som kan uppvisa att man genomgått covid-19 under de senaste sex månaderna.

Stigande andel positiva test i Skåne

För att vara ett grönt område ska antalet konstaterade fall per 100 000 vara färre än 50 under de senaste veckorna, och andelen positiva covid-test ska vara fyra procent eller färre.

Antalet konstaterade fall i Skåne har under den gångna veckan varit 28 per 100 000, men andelen positiva egentagna prover för covid-19 har stigit till sju procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer