Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karl-Erik Olsson, 82, fick avslag på sin ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Nu känner han sig inlåst i sin lägenhet. Foto: Firas Razak/SVT.

Karl Erik, 82, förlorade parkeringstillstånd efter tangokväll

Uppdaterad
Publicerad

Karl Erik Olsson, 82 år, har tidigare haft ett parkeringstillstånd för rörelsehindrade men blev av med det för ett par år sedan. I det senaste avslaget från Malmö stad framgår det att han inte har tillräckliga funktionshinder för ett parkeringstillstånd. Nu vågar han inte ta sig ut.

– Jag kan inte göra någonting. Livet är meningslöst, att bara sitta här, säger han.

Han har haft ett parkeringstillstånd för rörelsehindrade i många år men blev av med det efter en tangokväll. Själv motiverar han danskvällen med att han måste ut och röra på sig ibland.

– Jag kan inte dansa så mycket men jag försöker, för att hålla mig igång. För att röra mig lite grann och se människor. Nu kommer jag bara till balkongen, säger Karl Erik Olsson.

Behöver utrymme för att ta sig ut

Karl Erik Olsson lider av komplikationer från en ryggoperation som lett till långvariga smärtor. Dessutom har han ont i axlar och foten. Enligt flera läkarintyg framgår det att han knappt kan gå femtio meter utan behöva pausa, ibland så lite som tio-tjugo meter.

Han kan köra bil själv men menar att han behöver utrymmet som en parkeringplats för rörelsehindrade har.

Han behöver öppna hela dörren för att ta sig ut och menar att det är viktigt för att han ska känna sig trygg i att ta sig ut ur lägenheten.

– Jag har kunnat köra ut och sätta mig ute. Men det kan jag inte på en vanlig parkeringsplats.

Fortsätter överklaga

Den senaste ansökan avslogs från Malmö stad i maj. Där framgår det att Karl Erik lider av ett visst funktionshinder men inte av den graden att parkeringstillstånd ska utfärdas.

Joakim Florén, enhetschef på trafikregleringsenheten på Malmö stad, vill inte kommentera det enskilda ärendet men menar att de alltid försöker göra en rättvis bedömning.

– Vi gör en samlad bedömning utifrån de läkarintyg som kommer in. Varje ansökning ska ses separat och då utgår vi från den sjukdomsbild som kommit in där och då oberoende på hur det sett ut tidigare eller om man ansökt någon annanstans.

Även Länsstyrelsen Skåne har avslagit den överklagan som kommit in. Trots det vill inte Karl-Erik Olsson ge upp och ska fortsätta överklaga.

– Om det inte finns breda parkeringar är det kört. Då får jag vara hemma, säger Karl Erik Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.