Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I fyra år har familjen väntat på ett åtal gällande mordet på Karolin Hakim. Nu känner de sig svikna av rättssystemet. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Karolin Hakims bror om uteblivna mordåtalet: ”Känner oss svikna”

Uppdaterad
Publicerad

När Karolin Hakims bror fick veta att systern blivit skjuten var det en chock. Chocken sitter kvar fyra år senare och blandas med besvikelse över att åklagaren beslutat att inte väcka åtal för mordet. 

Nyligen passerade årsdagen för mordet på 31-åriga Karolin Hakim, som sköts till döds på Sergels väg i Malmö när hon höll sitt nyfödda barn i famnen. Fyra år har passerat och med tiden har hennes bror haft en växande känsla av att det inte kommer att bli något åtal – eftersom att det tagit så lång tid. Just det beskedet kom under torsdagen.

I klippet berättar brodern om samtalet han fick när Karolin Hakim sköts för fyra år sedan.

Informerades inte av polisen

Men den informationen fick familjen först när journalister ringde på morgonen och ville ha en kommentar.

– Jag är besviken på att vi inte fick någon kontakt från polisen eller någon involverad om detta innan det publicerades. Det kom som en chock för oss, säger brodern.

Polisen medger att de brustit i att informera anhöriga, vilket ska ha berott på den mänskliga faktorn.

– Det är naturligtvis inget som ska kunna hända. Vi har varit i kontakt med anhöriga i efterhand och förklarat situationen, säger Filip Annas, presstalesperson hos polisen.

Får leva med ovisshet

Brodern beskriver att de under hela utredningen stått utan svar på många av familjens frågor. Eftersom fallet inte lett till åtal blir utredningen inte offentlig heller för familjen.

Karolin Hakims bror påtalar att det nu är svårt att känna tillit till rättssystemet och samhället. Något som hade kunnat hjälpa för att väcka åtal är vittnesuppgifter, men ingen av de personer som vet vad som hände har velat prata med polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.