Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kattugglan i Lunds botaniska trädgård tog stormen Otto med lugn. Dagen efter satt den på sin gren och betraktade sina betraktare med stillsam blick. Foto: Leif Söderberg

Vårtecknet i Lund: kattugglornas nattliga läten

Uppdaterad
Publicerad

Nu hoas det på nätterna i botaniska trädgården i Lund. På dagarna kan den som är uppmärksam få syn på en av kattugglorna som vakar högt uppe bland träden. En visdomssymbol och ett uppskattat vårtecken i lärdomsstaden.

– De sitter väl dolda uppe i tallarna. Jag är här var annan-var tredje dag men har fortfarande inte lyckats få se alla fyra ungar, berättar fågelskådaren Lars GR Nilsson.

Många lundabor befarade att den lilla familjen kunde ha kommit till skada sedan deras holk blåst ner i helgens stormoväder. Till all lycka visade sig dock alla fyra ungar redan vara utflugna ur boet.

– Kattugglorna har det ganska bra i Botan. De är nöjda så länge de kan hitta mat och tillgången på möss, sorkar och råttor är mycket god härinne i stan, säger Lars GR Nilsson.

Se mer av kattugglorna i klippet.

Kattugglan

Kattugglan är sedan tornugglan försvann den enda uggla i Sverige som gärna bosätter sig i människans närhet.

Den blir 36–40 cm lång och är spräckligt gråbrun eller rödbrun. Kattugglan påminner om hornugglan men saknar örontofsar och har närmast helmörka ögon.

Kattugglan häckar i ihåliga träd framför allt i lövskog, ofta vid bebyggelse, i stadsparker och i dungar vid gårdar, och är aktiv på natten.

Dess revirläten, som hörs under vår och försommar, hör till de mest välkända fågellätena nattetid. De beskrivs som ett utdraget hoooh, följt efter några sekunders paus av ett dallrande ho hohohohoʹoooh.

Om man svarar en ropande kattugglehane under parningstiden kommer han ofta nära inpå för att jaga bort det han trodde var en rival.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.