Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Knut Bonde/SVT

Även apelsiner har ”känslor” – så reagerar växter på beröring

Uppdaterad
Publicerad

Din rabarber, basilika eller hyacint har alla gemensamt att de känner av när du rör vid dem. Ny forskning kan förklara hur det fungerar.

– Det är bra att veta att alla växter känner på något sätt. De lever också, säger Olivier van Aken, forskare vid Lunds universitet.

Det finns otaligt många arter inne i växthuset i Botaniska trädgården i Lund. Spöregnet som faller på glaskupan hade varit förödande, då växterna delvis inte är anpassade för sådana mängder vatten och dessutom inte fått tid att vänja sig.

Precis som människor reagerar växter på beröring, om det är via handen eller vatten. Överstimulans skulle bli för mycket.

Växter känner men har inte känslor

Forskningen kring växters beröringssystem har konstaterat att växter känner stimuli och reagerar på det. Men de har inte känslor som djur.

– Det är som ett larmsystem som varnar växterna att det kanske kommer bli skador. Vi har hittat en ny signalväg som vi visste fanns men inte vad det var, säger Olivier van Aken, universitetslektor vid Lunds universitet som bidragit till forskningen.

Även om detta är grundforskning kring växters beröringssytem så finns det praktiska vägar framåt. Exempelvis inom jordbruket kan den nya kunskapen användas i framtiden, för att grödor ska kunna bli starkare beroende på hur de behandlas.

Så bör du vattna din krukväxt

Kunskapen kan även appliceras på krukväxterna hemma. Om en växt blir stressad kan den bli mindre och inte blomma ut på samma sätt. Växter kan stressas av att exempelvis få för mycket vatten. Olivier van Aken har några tips för hur man ska vattna sina krukväxter.

– Det är bättre att vattna inne i krukan, inte ovanifrån. Det bästa är att inte göra det hela tiden, då kommer stressresponsen att gör att de växer mindre. Ta det lugnt med växterna, säger han.

Se mer i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.