”Kävlinge är en oslipad diamant”

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara gässen som gillar Kävlinge. Enligt en prognos från SCB har Kävlinge största befolkningsökningen i Stor-Malmö.

Enligt den senaste prognosen från Statistiska Centralbyrån är Kävlinge den kommun bredvid Malmö i regionen Stor-Malmö som i förhållande till sin storlek kommer ha den största befolkningsökningen fram till år 2030.

– Det är en fin ort, hela kommunen är fin. Det är varierande boendemiljö. Man kan bo i lägenhet men också i villa eller radhus. Men också en attraktiv boendemiljö med grönstrukturer och rekreationsområden. Men också de här sociala sammanhangen. Det är en liten ort där många känner många. Och sen har vi också närheten till omvärlden med goda pendlingsmöjligheter, säger Fredric Palm, strategisk planeringschef på Kävlinge kommun.

– Jag tycker det är jättebra att fler flyttar hit. För det är rätt så dött här, säger Toini Linquist, född och uppvuxen och boende i Kävlinge.

– Det är positivt för alla oss som har affärer här att det kan utvecklas och bli större. Det ligger så centralt med goda förbindelser, säger Bertil Högmar, som haft guldsmedsbutiken i Kävlinge under många år.

På sexton år kommer dagens dryga 29 000 Kävlingebor att bli nästan 36 000. En ökning av antalet invånare på 23%. Det kan jämföras med Vellinge kommun som man tror kommer öka med cirka 10%. Frågan är bara var alla nya Kävlingebor ska bo någonstans.

Kommunen har stora planer för alla typer av bostäder, från lägenheter till radhus och villor. Det gamla slakteriområdet strax intill järnvägsstationen vill man göra om till ett bostadsområde med upp till 1500 nya bostäder.

Den förväntade befolkningsökningen ser det moderata kommunalrådet Pia Almström som en utmaning och ett positivt problem. Och hon är inte alls orolig över kostnaderna som en ökad inflyttning skulle innebära.

– Flyttar det in fler invånare, får vi mer skattepengar och då räcker det mer än väl till att bygga ut den kommunala servicen. Vi blir ju fler människor som delar på gemensamma kostnader, säger Pia Almström (M), kommunalråd i Kävlinge..

Stans guldsmed Bertil Högmar, som vi träffar på konditoriet mitt i stan, ser positivt på framtiden:

– Min son har precis tagit över min guldsmedsaffär. Jag har precis gått i pension. Det känns väldigt roligt med den nya generationen som nu tar över.

Kommunen planerar inte bara för nya lägenheter i stan. På sikt vill man även omvandla det gamla kärnkraftverket till en sjöstad och bygga 3000 tusen nya bostäder alldeles vid havet.

– Det är en oslipad diamant i Öresundskusten. Det händer mycket och Kävlinge ligger bra till i tiden också nu, avslutar kommunens strategiska planeringschef Fredric Palm.

Stormalmö i siffror

År 2030 kommer regionen Stor-Malmö, som omfattar 12 kommuner, att ha sammanlagt nästan 800 000 invånare. Det visar den senaste rapporten från Statistiska Centralbyrån, SCB, som på uppdrag av fackföreningen TCO gjort en prognos av bland annat befolkningstorlek, bristyrken och antal förvärvsarbetande i landet år 2030.

Det SCB kallar Stor-Malmö omfattar 12 kommuner. Malmö, Lund, Trelleborg, Vellinge, Eslöv, Kävlinge, Staffanstorp, Lomma, Svedala, Burlöv, Höör och Skurup. Samtliga orter ökar sin befolkning rejält till 2030.

Störst ökning, 23,6 procent, får Malmö följt av Kävlinge som ökar sin befolkning med 23 procent på 16 år.

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.