Kävlinge vill ha kärnkraftverket tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Före detta kärnkraftskommunen Kävlinge längtar tillbaka till fornstora dar. I ett färskt uttalande ställer sej en majoritet av ortens politiker bakom kravet på att bygga ut den svenska kärnkraften. Deras tips på lämplig lokalisering är Barsebäck.

– Vi behöver mer energi i Sverige, och vi har inga andra energikällor som kan ge tillräckligt med el utan att förstöra miljön, säger Hans Pedersen-Dambo (fp) ledamot av Kävlinge kommunfullmäktige och upphovsman till förslaget.

Hans inititiav passar misstänkt väl ihop med partiledaren Jan Björklunds utspel nyligen om att bygga ut den svenska kärnkraften med fyra reaktorer.

Regeringens beslut

I slutändan är det förstås regeringen och inte lokalpolitikerna som bestämmer, för Kävlinges del handlar beslutet om att idka lobbyverksamhet för att en sådan utbyggnad sker just i Barsebäck.

Endast centern, vänsterpartiet och miljöpartiet reserverade sig. Kävlinges övriga borgerlighet liksom socialdemokraterna står bakom uttalandet, som alltså antogs med betryggande majoritet.

– Att förslaget skulle bli verklighet måste anses som fullkomligt uteslutet, regeringens syn är ju trots allt att kärnkraften befinner sig i en avvecklingsfas – inte i någon utvecklingsfas, kommenterar Mattias Andersson från centern i Kävlinge.

Danska protester

Även i ”grannkommunen” möts förslaget med klar skepsis.

– Det är djupt problematiskt att man ens kan överväga en kärnkraftsutbyggnad så nära vår huvudstad. Varför inte lägga de nya verken närmare Stockholm? undrar danskan Stine Naota – som får medhåll av flera andra Köpenhamnsflanörer.

– Kärnkraften är kanske på flera sätt renare än andra energiformer. Problemet är bara att ett kärnkraftverk är ett utmärkt mål för terroristattacker. Därför låter detta som en riktigt dålig idé, menar Jørn Nielsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.