Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Malmös livsmedelsinspektör om stadens kebaber som kan orsaka allergi. Foto: Firas Razak/SVT

Kebabvarningen: Var tredje rulle i Malmö kan vara livsfarlig för allergiker

Uppdaterad
Publicerad

Miljöförvaltningen i Malmö har genomfört en stor undersökning som visar att var tredje testad kebab i staden innehåller ämnen som inte var deklarerade. Det kan innebära en livsfara för den som har en matallergi.

Kebab går att köpa på nästan varje gathörn i Malmö, men undersökningen som Malmö stad har genomfört visar att den som köper en kebab inte kan vara säker på att alla allergener går att känna till som kund. Det kan vara livsfarligt.

– Det är väldigt allvarligt, säger Mikael Ewing, livsmedelsinspektör Malmö stad.

Inspektören är förvånad

Miljöförvaltningen har gjort 89 analyser på 30 olika kebaber. De kommer från 20 olika butiker,restauranger och grossister. I tio av köttprodukterna hittades allergener som kan vara farliga. Alltså var tredje. Det var Sydsvenskan först med att rapportera.

– Jag blev lite förvånad att det var så mycket fel. Nu tog vi inte så många prover heller, ändå visar det att det är så mycket fel. Det indikerar att vi kanske behöver ta ännu fler prover i framtiden, säger Mikael Ewing.

De odeklarerade allergener som undersökningen hittade var senap, selleri och mjölk. Felen upptäcktes på hos restauranger och grossister, men i butikerna stämde ingrediensförteckningen. Efter att miljöförvaltningens analyser blivit klara har produkter förbjudits och försäljare har ombetts skicka tillbaka varor eller slänga dem.

– Kunden måste få reda på vilken allergen som finns i förpackningen och produkten, säger Mikael Ewing.

”Kan få jättesvårt att andas”

Enligt Livsmedelsverket lider 15 procent av Sveriges befolkning av någon form av överkänslighet mot mat. Personer med matallergi kan insjukna om de får i sig allergener de inte tål. Det kan handla om lättare besvär som klåda, men i värsta fall kan personer få en allergisk chock som kan vara livshotande. Enligt svensk lagstiftning och en EU-förordning är det en skyldighet för säljare av kebab och andra livsmedel att ha en korrekt innehållsförteckning.

– Odeklarerade allergener kan leda till en allergisk reaktion. Man kan bli så illa däran att man får väldigt ont i magen, kräks eller får jättesvårt att andas, säger Mikael Ewing.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.