Foto: TT

Kent Ekeroth (SD) vinner tvist om järnrörsfilm

Uppdaterad
Publicerad

Lunds tingsrätt beslutade i dag att Kent Ekeroth har rätt till ersättning eftersom stillbilder och klipp från filmen har publicerats utan hans samtycke.

Det var i november 2010 som flera svenska tidningar publicerade filmen. Svenska Dagbladet valde att visa filmen på sin hemsida och stillbilder i tidningen.

SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth har i rättegången yrkat ersättning på 21.000 kronor i skadestånd och ersättning för rättegångskostnader. Han menar att han har upphovsrättsligt skydd och att Svenska Dagbladet inte har fått hans tillstånd att publicera materialet.

Svenska Dagbladet motsatte sig Ekeroths anspråk med argumentet att yttrandefriheten i detta läge bör komma före upphovsrätten. Lunds tingsrätt slår i sin dom fast att Kent Ekeroths rätt till inspelningen har kränkts och att han rätt till ersättning på 18.000 kronor för olovligt utnyttjande av stillbilderna och filmerna.

Svenska Dagbladet måste även betala Ekeroths rättegångskostnader på 1.592 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.