Kent Härstedt (S) forsatt populär bland skåningar

Publicerad

Kent Härstedt från Helsingborg är en populär person bland socialdemokratriska väljare. För fjärde valet i rad fick han flest skånska kryss inom sitt parti.

Kent Härstedt kom för första gången in i riksdagen 1998, trots att han stod långt ner på riksdagslistan. Ett stort antal personkryss säkrade platsen i riksdagen åt honom.

Och han har varit en fortsatt välkryssad person även under de senaste valen. I år nådde han upp till 9,49 procent.

– Jag går nog lite grann min egen väg, och folk uppskattar nog att man är självständig, är Härstedst kommentar på varför han går hem hos väljarna.

Men i år är det med blandade känslor han fortsätter sitt jobb i den svenska demokratins högborg.

– För mig är det bekymmerssamt att vi röstat in ett parti som inte delar synen på alla människors lika värde, särskilt eftersom jag vet att flera av mina väljare har utländsk bakgrund, säger han.

Sverigedemokraternas intåg har skapat rejäla svajningar i det parlamentariska läget. Kent Härsteds prognos är att läget på sikt kommer bli så ohanterligt att det leder till nyval.

– Regeringen kommer att få stå emot flera prövningar, och om något år tror jag det visa sig bli riktigt svårt. Men hur det blir står skrivet i stjärnorna, säger han.

Även Per-Ingvar Johansson (C) från Åhus har personrösterna att tacka för sin riksdagsplats. Han lyckades locka 10,01 procent av de centerpartistiska väljarna att kryssa för just honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer