Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kerstin Andersson i Svedala fick beskedet från Försäkringskassan att hon blir utan elstöd, eftersom elavtalet stod på hennes man och han gick bort i november. Foto: Fredrik Svenningsson/SVT

Kerstin får inget elstöd efter makens död

Uppdaterad
Publicerad

Om mindre än en månad väntas regeringens elstöd betalas ut till hårt prövade elkonsumenter. Men en som blir utan stöd är Kerstin Andersson i Svedala. Anledningen är att hennes man, som stod på elavtalet, dog i slutet av förra året.

– Jag ringde till Försäkringskassan och de sa att det inte betalas ut till dödsbon, säger Kerstin Andersson.

I november gick Kerstin Anderssons man Gert-Åke hastigt bort och Kerstin blev ensam kvar i huset i Svedala där de bott tillsammans i 23 år.

Eftersom det var hennes man som stod på elavtalet så betyder det att hon inte kan få del av det elstöd som nu är på väg att betalas ut.  

– Jag tycker det är fruktansvärt orättvist. Hade det varit jag som stod på avtalet så hade jag fått pengar, säger hon. 

”En tredjedel av min pension”

Med en årsförbrukning på omkring 6 000 kWh hade stödet blivit närmare 5 000 kronor.

– Det motsvarar ju hela januaris elräkning på 5 000 kronor, en tredjedel av min pension.

Elstöd även till dödsbon

Energi- och näringsminister Ebba Busch lämnade under fredagseftermiddagen en kommentar till SVT Nyheter Skåne.

– Självklart ska man mitt i sorgen efter att ha mist sin make eller maka inte behöva tänka på teknikaliteter kring ett elstöd. Hade man som par rätt till elstödet ska man ha det nu också. Elstöd kommer att betalas ut till dödsbon men det kommer tyvärr senare i samband med företagsstödet som täcker juridiska personer, säger hon.

Än så länge är bara det första elstödet till privatpersoner klart. När elstöd till företag och juridiska personer, som alltså innefattar dödsbon, betalas ut och hur stort det blir, är ännu inte klarlagt.

– Det borde vara så att hushållet får ersättning även om den som står på avtalet har avlidit, säger Kerstin Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.