Familjen Wall var på plats på Columbia University i New York. Foto: TT

Kim Walls mamma höll känslosamt tal: ”Vi saknar dig!”

Publicerad

Kim Walls mamma Ingrid Wall höll i natt ett känslosamt tal för sin dotters kompisar och före detta lärare på Columbia University i New York. Hon berättade att de alltid var oroliga för dottern som reste världen runt på egen hand, men att de den dag Kim blev mördad aldrig hade kunnat föreställa sig att hon var i fara.

– Vi var ofta bekymrade. Kim reste själv runt med tåg i södra Kina. Hon reste runt på motorcykel i Burma. Vår föräldraoro blev ett normaltillstånd även om vi visste att Kim var försiktig. Men i somras var vi helt trygga. Kim var i Köpenhamn, bara trekvarts tågresa från sitt föräldrahem, säger Ingrid Wall i ett filmklipp som publicerats på danska TV2 News.

”Finns många obesvarade frågor”

Hon berättar hur den tryggheten i augusti istället övergick i sorg och rädsla.

– Den sista historien, innan Kim skulle till Kina, handlade om ett danskt rymdprogram. Kim skulle intervjua en ubåtsägare som hade planer på att bli den första privatpersonen i rymden. Som alla vet kom hon aldrig tillbaka. Det finns fortfarande många obesvarade frågor, men vi och resten av världen får aldrig Kim tillbaka, sa en gråtande Ingrid Wall som under hela talet stöttades av sin man Joachim Wall.

Familjen hade annars önskat att kvällen skulle handla om Kim Walls liv och inte hennes död. De inbjudna till minnesstunden hade också uppmanats att klä sig i färgglada kläder istället för svart.

Kim Walls bror, Tom Wall. Foto: TT

Kim Walls bror, flera av de före detta lärare och kompisar, höll också de minnestal om att Kim var en erkänd och modig journalist som ofta gav en röst åt de svaga.

Eller som Ingrid Wall avslutade sitt tal:

– De historier som Kim hade älskat att berätta har stulits ifrån oss. Mänskligheten förtjänar fler modiga kvinnor, som Kim. Hon gav en röst åt de svaga för att göra världen till en bättre plats. Kim vi saknar dig!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet