Joakim Chow är orolig. Foto: SVT

Kinarestaurang vandaliserad flera gånger

Publicerad

Ungdomsgäng trakasserar restaurang- och butiksägare i Oxie centrum utanför Malmö. Joakim Chow har fått sin kinarestaurang vandaliserad vid flera tillfällen.

Tre nätter den senaste månaden har fönstren till kinarestaurangen i Oxie centrum krossats. Senast kastades ett brunnslock in genom rutan.

– De måste ha kört fram brunnslocket med bil. Jag orkade inte lyfta det, säger Joakim Chow.

Restaurangägaren Joakim Chow säger att han är nära konkurs, 10.000 kronor kostar varje krossad ruta. Ännu mer har han lagt ner på nya larmsystem och kameror.

– Man tänker hela tiden på vad som kommer hända nu. De har hotad med vandalisering och att de ska elda upp lokalen, säger Joakim Chow.

”Min fru är rädd”

Han driver restaurangen tillsammans med sin fru och deras son.

– Min fru är så rädd att hon skakar.

Han berättar att de är vänner med den familj som utsattes för ett brutalt rån i Malmö för tolv år sedan. Ett ungdomsgäng högg ihjäl frun och stack kniven i ögonen på maken när de rånade deras restaurang.

Redan för tre år sedan besökte SVT kinarestaurangen som också då var utsatt av samma gäng som i dag. Joakim Chow vaktade restaurangen på nätterna. Kunderna vågade inte gå till restaurangen och omsättningen rasade. Det har varit lugnare under en tid, men i år har trakasserierna och vandalismen tagit fart igen.

Större polisnärvaro

Fler skyltfönster är krossade i Oxie centrum. Videobutiken på andra sidan torget brändes upp i augusti. I mataffären berättar personal att de är rädda när de går hem på kvällen.

– Personalen ska inte behöva känna sig hotad. Vi vill ha ett tryggt centrum. Det behövs en polisnärvaro, säger butikschefen Peter Karlsson på Coop.

Den här dagen har Joakim Chow ett möte med den nya kommunpolisen i Oxie och fastighetsägaren. Efter mötet vill inte kommunpolisen prata med SVT Nyheter.

Joakim Chow säger att han fått löften från polisen om en större närvaro i centrum.

– Polisen ska göra extra insatser och att torget kommer bli lugnt igen, säger han.

Tror du på det?

– Ja, det gör jag. Jag måste tro på någonting.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.