Foto: TT

Kinesiska turister hamstrar modersmjölksersättning

Uppdaterad
Publicerad

Den danska livsmedelskedjan Coop tvingas ransonera försäljningen av modersmjölksersättning. Skälet är att kinesiska turister tömmer butikshyllorna på produkten.

Hela busslaster med kineser som tömmer butikshyllorna på modersmjölksersätting har blivit vardagsmat för livsmedelsbutiker i Köpenhamn, skriver DR Nyheter.

– Vi har alltid haft många asiatiska turister, men det senaste året har vi märkt att alla ville köpa modersmjölksersättning och att vi har haft svårt att möta efterfrågan, säger Mathias Christoffersen, chef för butiken Irma som ligger på Rådhusplatsen i Köpenhamn.

Brist på mjölk i hemlandet

Nu har den danska grossisten Coop valt att ransonera försäljningen från sitt huvudlager.

– Det är ju roligt att kunderna handlar i våra butiker, men vi har också en skyldighet att säkra att alla, även danska spädbarn, får tillgång till modersmjölksersättning, skriver Coops, kommunikationsdirektör Jens Juul till DR Nyheder.

Därför begränsas också köpen i butik till max 12 förpackningar per kund. Skälet till den stora efterfrågan bland kinesiska turister är bristen på mjölk i hemlandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.