Nu har ytterligare steg tagits för att omvandla gamla Kirsebergsanstalten till bostäder. Foto: Ola Torkelsson/TT

Kirsebergsanstalten planeras bli bostäder

Publicerad

Fängelset på Kirseberg i Malmö togs ur drift 2015. 2017 köpte MKB marken och nu har staden fortsatt sina planer på att förvandla anstalten till ett bostadsområde.

På torsdagen tog stadsbyggnadsnämnden beslutet att påbörja en detaljplan för området. Istället för att inhysa plitar och kåkfarare kan Kirsebergsanstalten om några år bli hemvist åt hyresbostäder, kontor, butiker och förskola.

1914 ersatte Kirsebergsanstalten fängelset på Malmöhus slott. I dryga hundra år var det ett av landets största fängelser, fram till att Kriminalvården slutligen flyttade ut 2015. Två år senare köpte kommunala bostadsbolaget MKB marken.

– Det är en unik möjlighet till ett mycket speciellt boende. Omvandlingen är också en möjlighet till fler hyresrätter i Malmö, vilket det alltid finns behov av, säger Sofia Hedén (S), stadsbyggnadsnämndens ordförande i ett pressmeddelande.

Ursprungsmiljö bevaras

Anstaltens kulturhistoriska värde ska enligt planerna bevaras i det nya bostadsområdet. Direktörsvillan, Underbefälsbostaden samt park- och trädgårdsmiljöer är värda att bevaras.

Dessutom planerar man att bebyggelsen ska utformas utifrån de tidigare fängelsebyggnaderna. Omkring 250 bostäder planeras i området.

– Idén att omvandla ett fängelse till både bostäder och lokaler fångade direkt mitt intresse.  Jag hoppas bara att de boende får egna nycklar, till skillnad från områdets tidigare invånare, säger Lars Hellström (L), stadsbyggnadsnämndens vice ordförande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer