Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Knut Bonde/SVT

Kiviks marknad firar 400 år – med inträde

Uppdaterad
Publicerad

För 400 år sedan öppnade Kiviks Marknad för första gången. I den stora återöppningen efter pandemiåren så tar marknaden nu betalt för inträde.

– Vi ska kunna finansiera artister, säger Anders Strand, marknadsgeneral

Parkeringen utanför Kiviks Marknad var full och numera obetald. Kostnaden för besöket har istället flyttats till ingången, där marknaden nu tar betalt för första gången. Bland besökarna var det blandade åsikter kring beslutet.

– Vi är bara två stycken så det är inte så farligt, men är man en hel familj kan det bli ganska dyrt ju, säger Gunilla Larsson tillsammans med Tommy Larsson, som kommit från Vellinge för besöket.

– Det känns okej tycker jag. Jag hörde att en del reagerade på det men jag tänker att det är en upplevelse att vara här, säger Marcus Davidsson.

Krävs finansiering

Det finns mer än bara godis, karuseller och prylar att plocka på sig nu. Artister och andra evenemang kommer till marknaden för att göra omstarten till något nytt. Det kräver också pengar, menar marknadsgeneralen.

– Kivik har varit röda siffror de andra åren. Det är det vi ska försöka ändra på i år. Det vi tar i andra ändan har vi släppt med att slippa parkerings-avgift, säger Anders Strand, marknadsgeneral.

Varför har man infört inträdesbiljett?

– Det är för att vi ska kunna finansiera artister, säger Anders Strand.

Kommunen förstår beslutet

Kommunalrådet i Simrishamns kommun Jeanette Ovesson (M), förstår både kritiken som kommit mot inträdet, samt att det finns skäl att den införts.

– Det är ett företag som driver marknaden och ett företag måste överleva och kan inte gå back år efter år för då kommer det inte fungera. Vi hoppas att folk vill komma iallafall, säger hon.

Kiviks marknad pågår från den 16-19:e juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.