Många känner sig lurade och chockade efter att ha blivit gravida trots att de kollat i mobilen. Foto: Hans Larsson

”Kvinnor känner sig lurade och chockade”

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnokliniken i Malmö anmäler preventivmedelsappen Natural Cycles till Läkemedelsverket. Detta efter tolv fall av oönskade graviditeter sedan årsskiftet.

– Det kommer kvinnor till abortmottagningen som känner sig lurade och chockade, säger specialistbarnmorskan Kathrine Peiper till Nyhetsbyrån Siren.

Mobiltelefonappen Natural Cycles samlar med hjälp av en termometer in data om användarens kroppstemperatur och räknar sedan, enligt marknadsföringen, ut när det är säkert att ha sex. Hittills har det gjorts över 100 anmälningar om oönskade graviditeter kopplade till appen. Anmälningarna har kommit från mottagningar i sju svenska städer. För första gången anmäls nu Natural Cycles i Region Skåne.

”Många tror den är säker”

– Jag kan inte rekommendera appen. Jag jobbar på en abortmottagning och måste rekommendera preventivmedel som är säkra, säger anmälaren Katrine Peiper till Nyhetsbyrån Siren.

 Hon ser inga problem med att appen används så länge användaren är medveten om riskerna att bli gravid.

– Problemet är att många tror att den är så säker, säger Kathrine Peiper.

Läkemedelsverket har en pågående tillsyn av Natural Cycles.

Natural Cycles har blivit populär eftersom användaren slipper den hormonbehandling som till exempel p-piller bygger på. Appen marknadsförs också med argumentet ”fri från biverkningar”.

Tillämpar 18-årsgräns

Natural Cycles har tidigare kommenterat kritiken. I ett skriftligt svar till SVT i januari, hette det:

”Inget preventivmedel är 100% effektivt och oönskade graviditeter är tyvärr en risk med alla preventivmedel. Natural Cycles har ett Pearl Index på 7, vilket innebär en effektivitet på 93%, vilket vi också kommunicerar.”

I klartext: av hundra kvinnor som använder appen under ett år kommer 7 trots detta att bli gravida. Appen är därmed vid typisk användning mer säker än kondom, ungefär likvärdig med p-piller men mindre säker än p-stav och hormonspiral.

Bolaget säger sig dela uppfattningen att appen inte är ett lämpligt skydd för unga människor. Man tillämpar en 18-årsgräns och hävdar att de flesta användare är i trettioårsåldern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.