Idag, 6 november, är det kladdkakans dag. Foto: TT

Kladdkakan firas idag – krockar med Gustav Adolfsbakelsen

Uppdaterad
Publicerad

Det finns numera flera temadagar och den 6 november har utsetts till kladdkakas dag trots att detta datum är vikt för Gustav Adolfs bakelsen.

Det firas nog med en och annan kaka till fredagsfikat idag och vissa väljer att uppmärksamma kladdkakans dag. Ännu fler, framför allt i Göteborg sätter nog hellre i sig en Gustav Adolfs bakelse för att uppmärksamma att Gustav II Adolf stupade i Lützen den 6 november 1632. Det var konditori Bräutigams i Göteborgs som skapade den första Gustav Adolfbakelsen 1906.

Kladdkakans historia är mer oviss.

Kanske föddes den under kriget på 1940-talet när det var svårt att få tag på bakpulver. Det kan också vara 1968 när chefredaktören på Veckojournalen, Margareta Wickbom, förde denna kaka till Sverige. Hon hade blivit serverad en kladdkaka på ett loppiscafé när hon besökte Paris. Kakan var så god så hon tog med sig receptet hem, skriver matgladabarn.se.

Skånsk flagga och naturister

Det finns många temadagar under året, kända som Mors- och Fars dag och mindre kända som till exempel:

– Baddräksfriadagen, instiftad av Federación Espanõla de Naturismo, som infaller tredje söndagen i juli.

– Skåneländska Flaggans Dag firas sedan 1967 tredje söndagen i juli, instiftad av stiftelsen med samma namn. Styrelsen korar Årets skåning. I år blev det Malmö FF:s lagkapten Markus Rosenberg som fick ta emot utmräkelsen.

– Tulpanens dag, instiftad av Blomsterfrämjandet, som infaller 15 januari varje år.

Mer temadagar finns på http://temadagar.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.