Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag skiter egentligen i dem”. ”Jenny” chattar med män mot pengar, medan ”Klara” träffar män och har sex mot betalning. Foto: SVT/Köp mina trosor

”Jenny” sugardejtar: ”Blir benämnd som hora om man tackar nej”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt polisen är sugardejting ofta detsamma som prostitution. Men alla tjejer känner sig inte enbart utnyttjade:

– De flesta män jag träffat har behandlat mig med mer respekt än de jag träffat privat, vilket egentligen är förjävligt, säger en tjej i SVT:s dokumentärserie Köp mina trosor.

Sugardejting går ofta ut på att äldre män träffar yngre kvinnor för umgänge eller sex mot någon form av betalning. I SVT:s nya dokumentärserie “Köp mina trosor” medverkar några av de kvinnor som har konto på en av de sajter som förmedlar kontakt mellan så kallade sugardaddys och sugargirls i Sverige.

– Första gången jag fick betalt var det genom Swish eller om det var att han betalade mina räkningar. Han var typ som en pappa som stöttade mig, eftersom han visste hur jobbigt jag hade det, säger en person.

En annan person berättar att hon har fått bilder av snoppar skickade till sig på sociala medier och fått höra att hon har “kuksugarläppar” sedan hon var nio år.

Säljer sex via sugardejtingsajt

“Klara” träffar män via en sugardejtingsajt och hennes träffar innehåller alltid sex. Det måste de göra om man vill tjäna pengar, säger hon.

– Det känns som att de bara vill ha min fitta. För män tänker så i min värld, säger hon.

“Jenny” håller sig till att chatta med män via sugardejtingsajten, även om hon låter männen tro att de kan komma att ses i framtiden.

– Jag har alltid haft en rätt så dålig bild av män. För många förändrar det nog bilden, när man märker hur äckliga folk är. Men för mig var det ingen chock.

Prostitution i lyxförpackning

Lena Gunnarsson, lektor på Örebro universitet, har lett ett forskningsprojekt om sugardejting. När de år 2019 frågade den största förmedlingssajten hur många svenska medlemmar de hade blev svaret 30 000. Hon beskriver hur betalningen skapar ett maktförhållande som gör att tjejen får svårt att sätta gränser.

Polisen Andreas Nordström beskriver sugardejting som prostitution i lyxförpackning:

– I lagens mening är sexköpet fullbordat när man ger ekonomisk ersättning. Det gäller även om man ger en väska eller en resa. Det här med den lyckliga prostituerade tror inte vi på.

Se första avsnittet av Köp mina trosor på SVT Play eller 19/11 klockan 22:35 på SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.