En av besättningsmedlemmarna på fraktfartyget Scot Carrier lämnas över till dansk domstol. Foto: Johan Nilsson/TT

HD-besked: Misstänkt besättningsman kan lämnas ut till Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Den besättningsman som suttit häktad efter fartygsolyckan utanför Ystad kan lämnas ut till Danmark. Det står klart efter att Högsta domstolen idag beslutat att inte pröva hans överklagan. I Danmark misstänks mannen för vållande till annans död och grov vårdslöshet.

Den brittiske besättningsmannen hade vakten på fartyget Scot Carrier när hon i mitten av december kolliderade med danska Karin Høj. Kollisionen resulterade i att Karin Høj kapsejsade. Efter kollisionen hittades en dansk besättningsmedlem död. Den andra, som var ombord vid olyckan, har inte återfunnits.

Misstänks för vållande till annans död i Danmark

Efter olyckan häktades besättningsmannen av Malmö tingsrätt, misstänkt för grovt sjöfylleri, grov vårdslöshet i sjötrafik och grovt vållande till annans död. Under häktningsförhandlingen erkände han viss vårdslöshet, men nekade till övriga misstankar.

Men dansk åklagare och polis vill att han ska ställas inför rätta i Danmark, där han misstänks för grov vårdslöshet och vållande till annans död. Därför utfärdades en nordisk arresteringsorder den 20 december.

Grönt ljus att lämna ut

Ystads tingsrätt och Hovrätten över Skåne och Blekinge har tidigare gett grönt ljus för en utlämning. Men mannen och hans försvarare har överklagat eftersom de bland annat menar att kollisionen och mannens gripande skedde på internationellt vatten, och att Sverige därför inte har rätt att straffa eller lämna ut honom.

Men nu har alltså Högsta Domstolen beslutat att de inte kommer pröva fallet, vilket innebär att hovrättens beslut om klartecken för överlämning kvarstår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fartygsolyckan utanför Ystad

Mer i ämnet