Foto: SVT

Klart med Socialdemokratiskt styre i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) får styra en andra mandatperiod efter att Liberalerna och Centerpartiet bestämt att lägga ner sina röster.

Röstsiffrorna i den slutna omröstningen om kommunstyrelsens ordförande blev 29 för Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och 24 för Torbjörn Tegnhammar (M). En röst var ogiltig. Sju ledamöter i kommunfullmäktige avstod vilka med stor sannolikhet är Centerpartiet och Liberalerna  eftersom de tidigare aviserat att de skulle lägga ner sina röster.

Många åhörare på fullmäktigemötet Foto: svt

– Jag tackar för förtroendet att leda Malmö. Vi har ett valtekniskt samarbete med Vänstern och Miljöpartiet men vill samarbeta med alla, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

–Vi behöver samarbeta brett med det parlamentariska läge vi har i Malmö. Vi vill se breda lösningar över blockgränserna, säger hon.

Första kvinnliga fullmäktigeordföranden

Andreas Schönström (S) blir förste vice ordförande i kommunstyrelsen och Torbjörn Tegnhammar(M) andre vice ordförande.

Carina Nilsson (S) blir kommunfullmäktiges nya ordförande och första kvinna någonsin på posten.

Carina Nilsson(S)

Björn Gudmundson (S) bli första vice och Anja Sonesson (M) andra vice ordförande i kommunfullmäktige.

Ordväxling mellan SD L och C

En debatt uppstod mellan SD och L och C om att de svek eftersom de gick till val för ett alliansstyre i Malmö.

– Vi har varit tydliga med att vi inte sätter oss i ett beroende av Sverigedemokraterna, säger Roko Kursar (L), gruppledare.

 – Mina väljare är stolta över att vi står för vad vi sagt.

Även Centerpartiet sa före valet att de inte ville samarbeta eller hamna i beroendeställning av SD.

– Vi har hållit våra principer, säger Niels Paarup-Petersen (C).

Magnus Olsson (SD) vänder sig mot framförallt Roko Kursar(L) för att de släpper fram ett S-styre i och med att de lägger ner sina röster vid valet i kommunfullmäktige.

– Vi i Sverigedemokraterna har tydligt deklarerat att vi var beredda att stödja ett alliansstyre och en alliansbudget, säger Magnus Olsson (SD).

–Ni har valt att släppa fram socialdemokraterna, säger han.

De rödgröna har 30 mandat i Malmös kommunfullmäktige, varav S 20, V 7 och MP 3. Allianspartierna har 20 mandat, varav M 13, C 3 och L 4. SD har 11 mandat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.