Totalt kostade branden i Hästveda räddningstjänsten runt 7 miljoner. Nu är det klart att Hässleholms kommun får 5 fem miljoner av Myndigheten för skydd och beredskap. Foto: SVT

Hässleholms kommun får fem miljoner efter skogsbranden i Hästveda

Publicerad

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har beslutat att betala ut 5 039 555 kronor till Hässleholms kommun. Detta efter att räddningstjänsten ansökt om pengarna efter skogsbranden i Hästveda.

Branden som startade i Hästveda den 23 april höll på i sex dagar. 47 personer behövde evakueras från 23 hushåll.

– Det är tragik i det hela, det är bara att konstatera, sa Birger Nilsson, en av de drabbade till SVT Nyheter.

”Det är praxis”

När insatsen var klar ville räddningstjänsten ha drygt fem miljoner i ersättning för sina insatser.

– Det är praxis att göra så vid sådana här insatser som är av större storlek, sa räddningschef Emma Nordwall till SVT Nyheter.

Nu har MSB beslutat att ett belopp på 5 039 555 kronor kommer betalas ut till Hässlehoms kommun.

Kostand: Runt 7 miljoner

I ansökan om ersättning som räddningstjänsten gjorde visar den att kostnaderna för branden hade varit runt 7 miljoner kronor.

– Den totala konstanden för branden blev runt 7 miljoner kronor, och då ansöker man om det minus självrisken som ligger på 1,92 miljoner, sa Emma Nordwall till SVT.

Räddningstjänsten hade bland annat räknat med kostnader som bevakning av Securitas, boende vid evakuering, och kostnad för däck på räddningsfordonen. Men i de tre fallen kommer MSB betala en liten del av kostnaden för däck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.