Biljardhuset i Malmö har ingen bank längre – för att de vill fortsätta använda kontanter. Foto: Edina Halilovic/Anton Hansson

Klassisk biljardhall kan tvingas stänga – står utan bank

Publicerad

Biljardhuset i Malmö tar inte kort, bara kontanter. Nu vill inte banker ha något med företaget att göra och verksamheten är lamslagen.

– Vi kan inte betala löner till vår personal, inte betala leverantörer eller vår hyra. Vi har inget bankkonto så vi kan inte göra någonting, säger Suzanne Johansson, Biljardhusets ägare.

För några veckor sedan fick hon ett brev från Nordea om att deras affärsförbindelse inte kan fortsätta, eftersom banken saknar tillräcklig kundkännedom om Biljardhuset – efter 20 år som kund.

Otillräcklig kundkännedom

– Generellt handlar kundkännedom om att vi ställer frågor till alla våra kunder. Det kan då hända att vi tvingas blockera banktjänsterna för kunder då vi inte fått svar, eftersom vi inte får tillhandahålla banktjänster till kunder som vi inte känner, säger Afroditi Kellberg, presschef på Nordea.

Kundkännedom är en del av lagen mot penningtvätt och finansiering av terrorverksamhet, som skärptes 2017. Den innebär att banker måste uppnå god kännedom om kunder som hanterar stora mängder kontanter.

Svårt att få kontakt

Enligt Suzanne Johansson har Biljardhuset inget att dölja. Hon menar att hon inte lyckats få kontakt med banken för att förklara deras situation.

– Ringer vi kundtjänst är det någon som svarar att de ska titta på tidigare information och sen säger de att de inte har någon kundkännedom, säger hon.

Suzanne Johansson tror att banken lutar sig mot kundkännedom för att Biljardhuset inte vill ha kort- eller swish-tjänster, där banken tjänar pengar på avgifter för transaktioner.

Biljardhuset har istället en bankomat i sin lokal där omsättningen samlas. Därför blir uttagen av kontanter stora. Nu vill ingen bank ta emot dem.

– Man känner sig maktlös gentemot banken. Utan bank stannar allt – och sen går det väldigt fort utför, säger Suzanne Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.