Klimataktivisten Pontus Bergendahl: ”Jag är extremt nervös innan en aktion”

Publicerad

Han är dömd för brott i samband med aktioner för klimatet och fler rättegångar väntar. Men han kommer fortsätta.

– Tiden håller på att rinna ut, säger Pontus Bergendahl, aktiv i den klimataktivistiska rörelsen Extinction Rebellion.

Pontus Bergendahl föredrar att kalla sig rebell framför aktivist och tycker att det är hans moraliska rättighet – och skyldighet – att göra uppror.

– Jag känner en outgrundlig sorg över hur jäkligt läget är. Jag tror inte vi kan förhindra en katastrof, frågan är bara hur stor katastrofen blir, säger Pontus Bergendahl.

Hans liv har förändrats radikalt, från tillvaron som chef på ett it-företag i Lund till att arbeta ideellt som klimataktivist på heltid.

Beslutet att hoppa av det trygga livet togs av familjen gemensamt.

– Vi hade ett familjeråd. Det var viktigt för mig att alla var med på det och den uppoffring som krävdes.

Familjen lever på en lön

Nu lever familjen på hustruns lön och sparade pengar. Två av de tre döttrarna är också engagerade i Extinction Rebellion.

– Det innebär så klart en ekonomisk otrygghet, men man behöver inte så mycket pengar egentligen. Och att leva klimatsmart är ett mycket billigare sätt att leva, vi flyger ju till exempel inte längre.

Planerar säkra aktioner

I april dömdes han och några andra aktivister till dagsböter för ”störande av allmän förrättning” när de genomförde en aktion under en partiledardebatt i riksdagen.

– Det kändes både läskigt och sorgligt att dömas i domstol. Samtidigt är jag övertygad om att det vi gjorde var rätt.

Om någon skadas i samband med era aktioner – vad är ert ansvar för det?

– Vi har ett ansvar att inte utsätta någon för fara. Vi gör allt vi kan för att inte tredje man ska skadas, säger Pontus Bergendahl.

”Oundvikligt att det blir obekvämt”

En flygsäkerhetsexpert som SVT talat med anser att aktionerna är problematiska och kan utgöra en säkerhetsrisk. Extinction Rebellion menar att gruppen försöker genomföra blockader i trafiken eller på flygplatser så säkert som möjligt.

– På våra vägblockader ser vi alltid till att flytta oss så vi kan släppa förbi blåljustransporter och när vi gjorde flygplatsblockaden kontaktade vi flygplatsledningen innan aktionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.