Se när Helen Wahlgren protesterade på Malmö Airports landningsbana. Foto: SVT och Jenny Mark Ketter

Helen försökte stoppa flygtrafiken på Malmö Airport

Uppdaterad
Publicerad

I söndags ställde klimataktivisten Helen Wahlgren sig på Malmö Airports landningsbana vevandes med aktivistgruppen Extinction rebellions flagga. Allt för att protestera mot klimatpolitiken och flygtrafiken i Sverige. Hon misstänks nu för olaga intrång och flygplatssabotage.

Extinction Rebellion är en internationell klimatrörelse som skapat många rubriker på grund av deras aktioner världen över. De använder civil olydnad som metod för att bekämpa klimatkrisen.

– Det är meningslöst att stå framför stadshuset och demonstrera. Vi behöver civil olydnad, säger Helen Wahlgren.

Samordnade aktioner över hela landet

Flera liknande aktioner genomfördes under söndagen på olika platser runt om i Sverige. Luftfartverket fattade beslutet att stänga Bromma flygplats utanför Stockholm.

Äventyrar inte sådana här aktioner andras säkerhet?

– Fredlig civil olydnad innebär att man måste skapa stora störningar i samhället men huvudsyftet är aldrig att rikta sig mot allmänheten, utan att få makthavarna att agera, säger Helen Wahlgren.

Efter sin aktion greps hon på plats och misstänks nu för olaga intrång och flygplatssabotage.

– Det kommer vara fler människor som är villiga att ta fängelsestraff för sin klimataktivism. Men det ska vara fredlig civil olydnad, säger Helen Wahlgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.