Polisen återställde de falska skyltarna på måndagsmorgonen. Foto: Johan Dernelius

Klimataktivister sänkte hastigheten på E22

Uppdaterad
Publicerad

Sent på söndagskvällen sänktes hastigheten på E22 genom Lund. Sänkningen är en aktion från Extinction Rebellion som på det här sättet vill protestera mot den planerade utbyggnaden av motorvägen.

Egentligen hade Extinction Rebellion tänkt sänka hastigheten redan i slutet av januari. Men planerna läckte ut och gruppen bestämde sig istället för att samarbeta med Trafikverket. Men när Trafikverket hänvisade till länsstyrelsen – som hänvisade tillbaka till Trafikverket så bestämde sig Extinction Rebellion i Lund för att ta saken i egna händer. Under söndagskvällen sattes de nya fejkade skyltarna upp.

Aktivister vill pröva alternativ

– Istället för att bygga ut E22 för närmare en kvarts miljard vill vi pröva andra alternativ. En hastighetssänkning på sträckan kan minska trängseln upp till 25 procent och minska olycksrisken dramatiskt enligt forskning från Nederländerna, säger Helena Wahlgren, en av klimataktivisterna, i ett pressmeddelande.

– Vi anser att vårt arbete är nödvändigt eftersom vi befinner oss i ett klimatnödläge. Det handlar både om vår långsiktiga överlevnad, som hotas av klimatkatastrofen, samt vår och våra barn kortsiktiga hälsa och överlevnad som på grund av lokala luftföroreningar förgiftar alla som bor intill motorvägen, säger Pontus Bergendahl, en annan av aktivisterna.

Polisen var ute på morgonen och ändrade tillbaka till 110-gräns.

Trafikverket avfärdar sänkning

Trafikverket har tidigare sagt att köer och trängsel under rusningstrafik gör det nödvändigt att bredda E22 genom delar av Lund.

– Vi har problem med framkomligheten och trafiksäkerhet på sträckan som behöver åtgärdas, sa projektledaren Katja Phelan till SVT Nyheter i februari.

Enligt henne är inte sänkt hastighet någon lösning.

– Man har tittat på olika alternativ som sänkt hastighet eller dynamiska hastigheter, men det skulle inte lösa de problem som finns, anser Katja Phelan.

Extinction Rebellion

Extinction Rebellion är en internationell rörelse som använder sig av civil olydnad för att uppmärksamma klimatkrisen.

Första gången rörelsen lät tala om sig var 2018 då flera tusen aktivister bland annat blockerade fem stora broar i London. De limmade också fast sig vid grindarna till Buckingham Palace och läste upp ett brev till drottningen

I Sverige står gruppen bakom en rad aktioner. Bland annat greps och anhölls fem kvinnor i november 2019 sedan de avbrutit ett sammanträde i kommunfullmäktige i Malmö för att läsa upp en klimatprotest. Kvinnorna friades senare i tingsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.