Cirka 80 forskare kommer samlas för att diskutera klimat i Lund. Foto: Cecilia von Arnold

Klimatkonferens i Lund: ”Vill belysa den mörka sidan av debatten”

Uppdaterad
Publicerad

Från den 30 oktober till den 1 november kommer en klimatkonferens att hållas i Lund. Fokuset kommer vara de förluster som uppkommer när extremväder sker allt oftare.

– Idén kommer från den varma sommaren som var för två år sedan. Vi ser runt om i världen att oundvikliga klimatförändringar sker. Därför vill vi belysa detta nu, säger Emily Boyd initiativtagare till klimatkonferensen.

Runt 80 forskare från olika länder, bland annat Australien och Zimbabwe, samlas under en tre dagars konferensen för att diskutera problemet med förluster. Enligt Emily Boyd är ett exempel önationerna i Stilla havet som kommer att försvinna när havsnivåerna stiger vilket leder till att befolkningen måste flytta för att överleva.

Klimatkrisen

– Det blir en permanent förlust, inte bara av en fysisk plats, eller av en samhällsekonomi, utan också av en kultur, ett sätt att leva och av befolkningens identitet, säger Emily Boyd.

Vill få upp det till politisk nivå

Enligt Emily Boyd vill de få upp diskussionen med förluster på politisk nivå. Hon menar att debatten ofta är riktad åt hur man ska anspassa sig till klimatförändringarna och inte hur man ska agera när det har blivit en förlust.

– I och med att den ena sidan oftast diskuteras, har den andra sidan som vi tar upp under konferensen blivit en mörk sida som man inte vill diskutera, säger Emily Boyd.

Det är Lund University Centre for Sustainability Studies som arrangerar evenemanget. Enligt dem kommer det mest vara forskare som kommer, men även politiker och andra samhällsintresserade personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet