Klimatmötet i Köpenhamn – Klimax har ingen tillit till politiker

Uppdaterad
Publicerad

Aktivisterna i Klimax samlar sig för att sätta press på beslutsfattarna vid klimatmötet i Köpenhamn.

Främst är det att se till att så många som möjligt åker till Köpenhamn, Klimax vill åstadkomma.

– Där ser jag att Klimax har en viktigare roll än att åka till Köpenhamn som grupp, eftersom det redan är så många grupper som jobbar i Köpenhamn, säger Jennie Gustafsson.

Och hon får medhåll av Victoria Isén-Malmqvist.

– Jag ser ingen anledning till att någon som bor här i Skåne inte ska åka dit. Det är såpass nära, och det är det största som kommer hända här i närheten på jag vet inte hur länge, säger hon.

Michaela Skoog utvecklar varför de tycker att det är viktigt att åka dit.

”Politikerna kommer inte kunna ignorera oss”

– Man blir ju en del av mobiliseringen och på det sättet skapar man ju ett opinionstryck. Politikerna inne på Bella Center kan inte ignorera om det står en halv miljon människor utanför som kräver att de ska ta aktiva beslut i klimatfrågan, förklarar hon.

Alla tre är i tjugoårsåldern och tillhör nätverket Klimax, som arbetar för att radikalt minska utsläppen av växthusgaser och för en hållbar utveckling.

FN:s arbete för klimatfrågan under sina klimattoppmöten, COP, är de kritiska till. Och de tror inte heller att COP15 i Köpenhamn kommer bli annorlunda.

– Personligen har jag inget hopp till det alls, säger Victoria Isén-Malmqvist. De har inte gjort någonting bra på 15 år. Det finns inte bara en risk för att det inte blir något nytt klimatavtal, utan det finns också en överhängande risk att det blir ett dåligt avtal som förvärrar saker.

Ingen tillit till polikernas förmåga

Någon tillit till att politikerna kommer lösa klimatfrågan har inte Klimax. Istället vill de att människor ska gå ihop och organisera sig. Det är, enligt dem, där lösningen finns. Och det är också därför de själva väljer att åka till Köpenhamn.

– Det viktiga är att man kan samlas och göra någonting tillsammans, säger Jennie Gustafsson. Det är det arbetet som behöver ske, och det är också det som händer runt om i världen och i Skåne och Malmö just nu. Det är det som är viktigt att hålla fast vid och det som är verkligt för människor.

– Just när man träffar folk och känner att man är många, att det är väldigt många som bryr sig och att det är vi som faktiskt sitter inne på de riktiga lösningarna och att politikerna på Bella Center inte gör det. Då kommer jag känna att det var värt att åka till Köpenhamn, avslutar Victoria Isén-Malmqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.