Det strejkades på flera orter i Skåne på fredagen, bland annat i Malmö. Foto: Andreas Irebring

Klimatstrejken återvänder till gatorna

Uppdaterad
Publicerad

Till följd av covid-19 har ”Fridays for future”-rörelsen fört sin klimatkamp på nätet istället för på gatorna. För andra gången i år manifesterar de nu återigen fysiskt världen över och så även i Skåne.

Sandro Mušić var en av de Malmöbor som samlats utanför Stadshuset på fredagen för att för första gången på länge strejka för klimatet.

– Jag är här för att det är viktigt att vi alla syns, och att vi bekämpar klimatförändringarna som är vår tids största fråga, säger han.

Han säger att han har förståelse för att pandemin satt stopp för de fysiska manifestationerna men att det varit jobbigt.

– Det är vår barns framtid. Man måste ha förståelse för corona, men det har varit jobbigt att inte kunna vara här då jag tycker att detta är jätteviktigt, säger han.

Det är inte bara i Malmö som det hålls strejk i Skåne på fredagen. Även i Ängelholm, Eslöv, Höganäs, Kristianstad, Landskrona, Lund, Staffanstorp, Trelleborg och Ystad har fysiska manifestationer utlysts.

I Lund samlades ett antal personer på Stortorget i regnet för att demonstrera:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.