Navelsträngen behöver inte klippas snabbt. I alla fall inte innan två minuter, anser forskarna. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT

Klippa navelsträngen sent räddar liv – ny forskning i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Genom att vänta med att klippa navelsträngen hos för tidigt födda ökar chansen att de överlever. Det visar de största studierna hittills på området.

– Det här är en fantastisk metod som dessutom är gratis, säger Ola Andersson, överläkare vid Skånes universitetssjukhus och forskare vid Lunds universitet.

Han är en av dem som bidragit med data till två omfattande studier som nu publiceras i den vetenskapliga tidskriften Lancet.

I Sverige är riktlinjerna att avvakta med att klippa av navelsträngen till dess att den är blek och tömd på blod eller tills att moderkakan kommit ut. Men detta gäller för fullgångna och friska barn.

– När det gäller för tidigt födda barn har det inte varit lika tydligt vad som är bäst, säger Ola Andersson som forskar på vilka fördelar blodet i navelsträngen har.

30 procents lägre risk

I den första studien har forskare analyserat data från över 3 000 barn som föddes före vecka 37 i hög- och medelinkomstländer. De jämförde hur det gick för barn vars navelsträng klipptes direkt eller där den klipptes 30 sekunder eller mer efter förlossning.

Resultaten visade att de som avnavlades efter 30 sekunder eller mer hade hela 30 procents lägre risk att dö innan de lämnade sjukhuset.

I den andra studien jämförde forskarna om det var skillnad på att vänta 30 sekunder jämfört med en eller två minuter. Analysen pekar mot att det framförallt är när man väntar i två minuter som risken minskar för att barnet dör innan det lämnar sjukhuset.

Genom att avvakta med att klippa av navelsträngen hinner blod från moderkakan tas upp av barnet. Det ger barnet en mjukare övergång och fördelar som att minska risken för blodbrist hos barnet, bättre blodtryck och gör att barnet kissar ordentligt.

Diskussion om riktlinjerna

Ola Andersson tror att de nya rönen kommer att leda till diskussioner om internationella riktlinjer för avnavling. I dag är rekommendationerna från WHO att vänta en minut och från USA att vänta mellan en halv och en minut.

När det gäller fullgångna friska barn är det allmänt känt att vänta är bra. I studier som bland annat Ola Andersson gjort vid förlossningar i Halland och Skåne, väntade barnmorskor i snitt sex minuter med att klippa.

Se neonatologen Andreas Odlind tala om fördelarna med att klippa navelsträngen sent.

 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: privat

Svenska riktlinjer navelsträng

För fullgångna välmående barn rekommenderas avnavling när navelsträngen är tunn och slapp – senast vid placentas (moderkakans) avgång – vid vaginal förlossning och vid en minut efter kejsarsnitt.

Vid födsel före vecka 35 rekommenderas avnavling tidigast efter en minut hos såväl välmående barn som hos barn i behov av stabilisering, oavsett förlossningssätt.

Hos barn i behov av neonatal hjärtlungräddning rekommenderas avnavling så att HLR kan påbörjas före 60 sekunder efter födseln.

Källa: Svensk förening för Obstetrik och Gynekologi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.