Sankt Andreas kyrka i Malmö behöver en ny kampanil. Arkivbild. Foto: Bengt Rosenhall

Stenar lossnar när kyrkklockorna ringer

Uppdaterad
Publicerad

I flera år har delar från klocktornet lossnat. Nu har kyrkan fått pengar för att bygga ett nytt. Men redan nu har man slutat ringa i klockorna för att undvika att folk får delar av tornet i huvudet.

Rostskador på armeringen i klocktornet, eller kampanilen, gör att tornet för flera år sedan började falla sönder. Sankt Andreas kyrka på Fridhemstorget i Malmö har nu beviljats 15,2 miljoner kronor för att bygga ett nytt torn. Det är den största delen av den kyrkoantikvariska ersättning, om totalt 82,7 miljoner, för 2019 som tilldelats Lunds stift.

– Det här har vi vetat om i flera år. Därför har vi försökt laga kampanilen och vi har fått hänga upp skyddsnät för att hindra stenar från att ramla i folks huvuden, säger Lars Micael Adrian, administrativ chef för Malmö pastorat.

Spelat in klockorna

Framförallt när klockorna ringer lossnar stenar från tornet. Sedan en vecka är därför klocktornet avstängt, och ljudet från klockorna inspelat, för att spelas upp ur högtalare när det kallas till gudstjänst.

– Vi kan inte riskera folks liv och hälsa, säger Lars Micael Adrian.

Rivs nästa år

Nu ska de ta in anbud och förhoppningen är att kunna riva kampanilen och bygga en ny nästa år.

– Det är en lång process, men vi är glada över att ha fått de här pengarna, säger Lars Micael Adrian.

Kampanilen är från 1960-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.