Hyresgästen ”Göran” läser hyresnämndens utslag som kom på måndagen. Foto: Sofia EkhemVisa alla (3)
Visa alla (3)

Hyresvärd behöver inte stoppa knarkförsäljning

Uppdaterad
Publicerad

En hyresvärd behöver inte stoppa knarkförsäljning utanför fastigheten. Det slog hyresnämnden i Malmö på måndagen fast i en principiellt intressant dom.

Hyresgästen ”Göran” har i två år kämpat för att MKB skulle göra något åt problemet med knarkförsäljningen utanför huset där han bor. När han inte ansåg sig ha fått gehör, vände han sig till hyresnämnden.

”Göran” har sett knarkgömmor utanför entrén. Han har dokumenterat försäljningen med mängder av foton. Han har också blivit hotad och utsatts för misshandel.

– Jag skapar själv min trygghet genom att undvika tidpunkterna då de är där, när jag ska ut kollar jag ut för att se om det är folk vid min dörr. Jag går inte ut på kvällarna, säger han.

Inte tillräckliga brister

På måndagen avkunnades den principiellt intressanta domen. Hyresnämnden konstaterar att om en hyresvärd brister i sin underhållsskyldighet, och det finns en skada för hyresgästen, så kan hyresnämnden förelägga värden att avhjälpa bristen.

En förutsättning för att detta ska kunna ske, är att det finns ett verkligt hinder att använda bostaden. Men någon sådan inskränkning i nyttjanderätten finns inte i detta fall, menar hyresnämnden.

Kameror monteras

Under förhandlingens gång har MKB gett i uppdrag till polisen att installera kameror utanför ”Görans” port. Nu hoppas han att de ska hjälpa, och om de inte gör det kommer han att överklaga ärendet i Hyresnämnden. 

– Monteringen av kamerorna är ett viktigt steg i rätt riktning, säger ”Göran”. 

Kamerorna var ett av de yrkanden som ”Göran” lämnade in till hyresnämnden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer