Från vänster: Kocken Anders Tegnér och viltgrossisten Stefan Persson. Foto: Hans Larsson

Kocken om vildsvinsplågan: Problemet måste ätas bort

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska vildsvinsstammen fortsätter växa till sig. Detta trots idoga försök att trappa upp jakten och, inte minst, att öka intresset för vildsvinskött. Ska man tro viltkocken Anders Tegnér i Malmö finns bara ett sätt att stoppa de omstridda djuren: I munnen.

SVT var med i köket när Anders Tegnér brassade på några bitar ytterfläsk av vildsvin. Enligt honom en underskattad råvara som många, inklusive regeringen, vill att vi äter mer av.

– Saftigheten, den mjuka vilttonen och en helt perfekt fetthalt. Vildsvin funkar till allt, säger Anders Tegnér.

Dåligt rykte

Ändå tvekar svenskarna fortfarande att köpa vildsvin. Viltgrossisten Stefan Persson tror att djuret kan ha fått dåligt rykte av massmedias skriverier om vilda svin som bökar sönder skogar och trädgårdar samt ställer till det i trafiken.

– Livsmedelskedjorna har gjort stora ansträngningar att marknadsföra dem, men det verkar som att konsumenterna föredrar de andra vilda djurslagen, säger Stefan Persson.

I videoklippet ovan förklarar Anders Tegnér och Stefan Persson sin kärlek till en illa omtyckt gris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.