Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser och hör du tre olika sätt studentboendena förändrats under årens lopp. Foto: SVT

Populärt med kompislägenhet – så har studenter bott genom åren

Uppdaterad
Publicerad

När Lunds universitet grundades 1666 bodde studenterna ofta hemma hos professorerna. I dag ser det annorlunda ut och studentbostadsföretagen försöker följa med i de trender som finns hos dagens studenter.

Stiftelsen AF Bostäder har runt 6 000 studentbostäder i Lund, allt från korridorsrum med delat kök till femrummare.

– Frågar man studenter nu vill de gärna bo i en etta, så där ligger utmaningen i att pusha för vårt kollektiva boende i korridorrummen, säger Claes Hjortronsteen, uthyrningschef AF Bostäder.

Köket allt viktigare

I dagsläget är köket en av studenternas viktigaste platser i hemmet, så såg det inte ut tidigare.

– På 60-talet åt studenterna de flesta måltider ute, man kanske värmde mat i köket på sin höjd. Men i dag är köket en viktigt plats i hemmet, man samlas i köket och lagar mat tillsammans. Det har blivit en knutpunkt, säger Claes Hjortronsteen.

Byggde för barnfamiljer

När universitetet expanderade under 1960-talet byggdes lägenheter för småbarnsfamilljer. Nu ser AF Bostäder inga sådana behov alls.

– Något som istället har blivit populärt är så kallade kompislägenheter, som byggs specifikt för två eller tre kompisar, säger Claes Hjortronsteen.

Se filmer från forna tiders Lund och hör hur studentbostäderna förändrats i klippet.

Enligt en undersökning från 2021 kan 78 procent av studenterna tänka sig bo i egen lägenhet, 56 procent kan tänka sig att dela boende med någon de känner och 22 procent kan tänka sig dela boende med någon de inte känner på förhand.

Källa: ”Hur vill studenter bo”, rapport från Studentbostadsföretagen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer