Bengt Ask fotograferade kometen från Strandhusen i Lomma med centrum rakt under den natten till måndag. Foto: Bengt Ask/privat

Kometen Neowise skådades över Lomma

Uppdaterad
Publicerad

Bengt Ask höll sig vaken med förhoppningen om att få syn på den ljusstarka kometen Neowise som just nu kan ses från det norra halvklotet. Från familjens trädgård i Lomma fångade han den avlägsna himlakroppen på bild.

Någon kikare behövdes inte inatt. Kometen framträdde tydligt över grannens skorsten.

– Den syns med blotta ögat. Den är såpass ljusstark, säger Bengt Ask, Lommabo och civilingenjör, som hörde av sig till SVT Nyheter Skåne om sin kosmiska iakttagelse.

Kometen Neowise upptäcktes av NASA:s rymdteleskop den 27 mars tidigare i år och döptes efter teleskopet som upptäckte den.

Bengt Ask fotograferade kometen från Strandhusen i Lomma med centrum rakt under den natten till måndag. Foto: Bengt Ask/privat

Nyckfulla istäckta stenar

Även om den syns tydligt, är den mycket långt borta.

– Den är inte alls nära, den är nästan lika långt borta som solen, berättar Bengt Ask, som haft ett intresse för astronomi och kometer sedan han var tolv. För 23 år sedan observerade han även kometen Hale–Bopp.

Han säger att kometer ofta beskrivs som rymdens smutsiga snöbollar med sten i sig.

Enligt honom är de notoriskt oförutsägbara och ibland går de sönder när de passerar solen. Men Neowise har klarat resan förbi solen.

Hitta en lucka i molnen

– Kometen kommer dock att minska i ljusstyrka och om några dagar kommer den att synas bäst i skymningen. Troligen kommer vi att kunna se den med blotta ögat ett par veckor till, säger Bengt Ask.

Molnighet försvårar dock för alla kometskådare. Det gäller att det uppstår en reva i molnen eller att det blir klart väder de närmaste dagarna.

– För varje dag kommer den att visa sig allt högre upp på himlen samtidigt som den tappar i ljusstyrka. Den syns grovt sett mot norr. På kvällen efter skymningen ska man titta norrut åt nordväst. Efter midnatt åt nordost, säger han.

Nästa gång om flera tusen år

Enligt tidsskriften Scientific American är Neowise en periodisk komet som kommer att komma tillbaka först om 6 800 år.

Så för den som är intresserad är det nu eller aldrig man ska ge sig ut i sommarnatten och spana efter den sällsynta kometen.

– Just den här kometen kommer vi som lever nu bara kunna se den här sommaren, säger Lommabon Bengt Ask.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.