Se vad Lars Wiess (S) och kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) i Malmö stad ser för behov av Öresundsmetron. Foto: Borgerrepræsentationen, Malmö stad.

Öresundsmetron kan bli verklighet – ny förbindelse under sundet

Uppdaterad
Publicerad

Om allt går som planerat kommer det finnas en tunnelbana mellan Malmö och Köpenhamn 2035. Anledningen är framför allt att avlasta trafiken över Öresundsbron.

– Vi måste ha ytterligare förbindelser, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), som är kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Under fredagen hölls en digital konferens om den planerade Öresundsmetron. Där deltog bland annat Malmö stad och Köpenhamns kommun. I samband med detta lanserades mer detaljerade planer på det som kan bli Europas första internationella tunnelbana.

– Den bidrar till ett mer robust och sammanhängande transportsystem i vår region till gagn för pendlare, studenter, verksamheter och turister, säger Lars Wiess (S), som är överborgmästare i Köpenhamn.

”Räcker ej med Öresundsbron”

2029 ska Farma Bält-förbindelsen mellan Tyskland och Danmark stå klar. Då kommer mer godstrafik kunna passera och det kan öka flödet även till Sverige. Då räcker det inte med Öresundsbron, menar Katrin Stjernfeldt Jammeh.

– Flödena kommer öka, om man inte gör ytterligare investeringar kommer Öresund att bli en flaskhals. Som jag ser det är Öresundsmetron ett sätt att klokt ta till vara på Öresundsbron och samtidigt docka in i det metrosystem som redan finns i Köpenhamn,  säger hon. 

Kostar 40 miljarder

Nästa steg, som väntas ske under 2021, är att en nationell dansk-svensk utredning påbörjas. Om det går vidare därifrån kommer bygget landa på en sammanlagd kostnad på ca 40 miljarder svenska kronor.

Tanken är att den ska finansieras genom framtida överskott från Öresundsbron, biljettintäkter och EU-bidrag.

Se klippet för vad politikerna från båda sidor sundet ser framför sig med Öresundsmetron.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.