Bredden hotas om den kommunala musikskolan läggs ned, menar S-ledamoten Torbjörn Lövendahl i Staffanstorps kommun. Foto: Ramon Espinosa/TT

Kommunala musikskolan i Staffanstorp kan läggas ned

Publicerad

Det är nya tongångar i Staffanstorps kommun sedan en tid tillbaka. Flera kommunpolitiker vill lägga ned den kommunala musikskolan och istället låta privata aktörer ta över. På onsdag bereds förslaget vid ett sammanträde för kultur-, fritids- och demokratifrågor.

Den kommunala musikskolan har funnits i Staffanstorp sedan 1980-talet. För några år sedan infördes ett system med en sorts musikpeng, som innebär att alla barn som vill, får en check värd pengar till en valfri musikskola. Oavsett om eleven väljer en privat musikskola eller den kommunala, blir avgiften densamma.

En utredning visar att 85 procent av eleverna i Staffanstorp väljer kommunens egen musikskola. Ändå vill Moderaterna och Sverigedemokraterna avveckla den kommunala musikskolan och hänvisar till ett underskott på 750 000 kronor, som den kommunala musikskolan har sedan musikcheckssystemet infördes.

staffanstorp

– Vi lägger inte ned, vi utvecklar musikundervisningen i Staffanstorp. Den kommunala musikskolan klarar inte sina uppgifter på samma premisser som de privata aktörerna. De har problem med ekonomin och har visat på ett negativt resultat, säger Margareta Pauli (M), ordförande i beredningen för kultur-, fritids- och demokratifrågor i Staffanstorp, till SVT Nyheter Skåne.

Oense om ekonomin

– Den har fungerat utmärkt men det har varit ett underskott eftersom den kommunala verksamheten har fått hyra dyra lokaler och har haft andra omkostnader för personal jämfört med de privata aktörerna. De säger att de vill lägga ned kommunala musikskolan på grund av underskottet. Jag menar att det är deras politiska vilja det handlar om, säger Torbjörn Lövendahl (S), ledamot i beredningen, till SVT.

Det stämmer inte, menar Margareta Pauli (M):

– Det är för att vi inte kan ge den kommunala musikskolan ekonomiska favörer, som vi inte kan ha den kvar. Det måste vara konkurrensneutralt mellan de olika aktörerna. Det viktigaste för oss är att eleverna får spela det instrument som de önskar. Så var det inte tidigare, då stod elever i kö för att få spela sitt instrument, säger beredningens ordförande.

Bredden i farozonen

Men vad är faran om den kommunala musikskolan försvinner?

– Då splittras hela verksamheten upp och risken är att man inte kan säkerställa bredden för barn och unga inom musiklivet. Orkestrar och ensembler riskerar att försvinna, säger ledamoten Torbjörn Lövendahl (S).

– Det handlar om att ge alla musikaktörer samma villkor. 750 000 kronor saknas. Effekten blir att vi inte kan ha kvar en verksamhet som går med minus. Vi ser det som att vi utvecklar musikskolan och syftet är att så många som möjligt ska få spela det instrument de vill framöver, säger Margareta Pauli (M), ordförande i beredningen.

Om beslutet går igenom, räknar kommunen med att det tar ungefär två terminer att avveckla den kommunala musikskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

staffanstorp

Mer i ämnet