Andreas Schönström (S) tror att ändrade trafikmönster är lösningen på luftföreningarna. Foto: SVT

Kommunalrådet om förskolor vid hårt trafikerade vägar: ”Historiska misstag”

Uppdaterad
Publicerad

Ändrade trafikmönster och ett annat tänk vid anläggning av förskolor. Det är lösningen på problematiken med luftföroreningar vid Malmös förskolor, menar Andreas Schönström (S), kommunalråd med ansvar för trafik.

Han säger att orsaken till att de tio förskolor som finns med i Naturvårdsverkets rapport har så pass höga halter av luftföreningar är historiska. När förskolorna anlades var vägarna de ligger vid inte lika vältrafikerade och sättet man tänkte i stadsplaneringen såg annorlunda ut.

– I den nya, moderna stadsplaneringen tänker vi väldigt annorlunda. Förskolorna ligger inne i våra bostadsområden i stället för vid hårt trafikerade vägar, säger han.

Men vad kan man göra åt de här förskolorna som ligger vid hårt trafikerade vägar?

– Vi behöver se över hur vi kan begränsa trafiken vid de här förskolorna.

Inne under rusningstrafik

Utöver trafikmönster ser Andreas Schönström även att man behöver se över vid vilka tider barnen på de förskolor som är belägna i i vältrafikerade områden är utomhus.

– Rusningstrafiken på morgon och kväll är de absolut värsta situationerna och då ska barnen förhoppningsvis vara inomhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.