Ny konstgräsplan i Hyllie: ”Barn vill inte spela på grus längre”

Uppdaterad
Publicerad

Malmö ska bli ”fotbollsstaden för barn och unga” – det är målet när stadens fotbollsplaner rustas upp. Under torsdagen invigdes även en helt ny konstgräsplan på Hyllie IP, en viktig plats enligt Ewa Bertz (L), fritidsnämndens ordförande.

– Klubben här ute är en av de som har många unga i kö. Inte minst kan de ge plats åt tjejer från Kroksbäck.

Ersätter grus

På många platser ska konstgräs installeras där det i dag finns grusplaner.

– Barn spelar inte på grus. Man kan inte bara säga åt dem att göra det, vi måste ge dem planer de vill spela på. Det viktiga, tycker jag, är att de rör på sig, säger Ewa Bertz (L).

Miljövänligt underlag

Likt många andra kommuner satsar Malmö på alternativ till de traditionella gummigranulaten i sina konstgräsplaner. Men till skillnad från Svedala, som haft problem med att underlaget av kork och kokos fryst på vintern, har man valt att använda sig av sand.

– Sen saltar vi på vintern. Så länge det inte är ett tjockt lager snö kan man spela året om, säger Ewa Bertz.

I Svedala var saltning inte ett alternativ på grund av närheten till Sege å.

Framtid utan plast

Malmö stad planerar att helt fasa ut konstgräsplaner av plast, men än så länge finns inget alternativ som uppfyller kraven.

– Vi testar allt nytt vi hör talas om. Så fort det finns ett bra alternativ ska vi vara först med det, säger Ewa Bertz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.