Spritsmugglaren som drev HVB-hem i Hörby greps i Blekinge. Foto: Polisens förundersökning

Kommunen skrev miljonavtal med dömd spritsmugglare

Uppdaterad
Publicerad

Hörby kommun har skrivit avtal med HVB-hem utan kontroll över kostnaderna eller personerna bakom hemmen. Kommunen har bland annat skrivit avtal värt minst 16 miljoner kronor med en person som dömdes i Blekinges största spritsmugglingshärva.

I tio månader spanade polisen och tullen på spritsmugglarna. 17 personer kom att åtalas i den största smugglingshärvan i Blekinge. Ligans två ledare, som dömdes till fängelse i två år respektive tio månader i hovrätten, dyker sex år senare upp i Hörby. Nu som ägare av ett nystartat HVB-hem för ensamkommande flyktingar.

– Jag gjorde ingen bakgrundskontroll av ägarna. Det trodde jag var gjort när avtalet presenterades för mig, säger Hans Frank (L), ordförande i socialnämnden.

Tomma platser

Utan att ta upp ärendet i socialnämnden skriver nämndsordförande Hans Frank i februari ett avtal värt minst 16 miljoner kronor med HVB-hemmet. Hemmet har 14 platser som kostar 1900 kronor per dygn. Om platsen inte utnyttjas kostar den ändå 1600 kronor per dygn.

– Det var väldigt bråttom. Vi såg att vi hade en ganska akut situation, säger Hans Frank, som beklagar att han glömde att informera socialnämnden på nästa sammanträde, ett brott mot kommunens delegationsordning.

Hur kunde det vara bråttom när ni betalat tre miljoner kronor för tomma platser på hemmen i våras och somras?

– Det matades på, men inte alls i den omfattning som skulle ske. Vi kunde betala fem tusen kronor per dygn för platser samtidigt som vi hade tomma platser hemma, säger Hans Frank.

Eva Klang Vänerklint togs in som socialchef i somras för att städa upp ekonomin.

– När jag började i juni hade vi ett underskott på tolv miljoner kronor, säger hon. Det är jättemycket pengar.

Det motsvarar 800 kronor per kommunivånare i Hörby med en befolkning på 15.000 personer.

Fick tipset i somras

Hennes första prioritet var att ta hem de barn som fortfarande var placerade i andra kommuner. Från augusti är HVB-hemmen i Hörby fullt utnyttjade.

I somras fick kommunen tips om att ett av de nystartade hemmen drivs av kriminella. En av ägarna är dömd för grov spritsmuggling. Han har dessutom ingått ett optionsavtal med sin tidigare smugglingskompanjon, att han kan köpa in sig i HVB-hemmet.

Smuggelsprit som beslagtagits. Foto: Polisens förundersökning

– Vi kan inte som kommun ha avtal med personer med den bakgrunden. Det var den spontana tanken, säger Eva Klang Vänerklint.

– Sedan tog vi kontakt med en advokat för att ta reda på om det var tillräcklig grund för att säga upp avtalet, men advokaten rådde oss att inte säga upp avtalet.

Avtalet sades inte upp i tid

I brevet till kommunen skriver advokaten att risken är stor för krav på skadestånd eftersom avtalet inte innehåller möjligheter att häva det.

Kontraktet med HVB-hemmet skrevs i februari och var tvungen till att sägas upp redan i mars för att det inte skulle förlängas. Det gjordes inte och nu gäller avtalet till sista december 2017.

När SVT Nyheter Skåne knackar på hos HVB-hemmet träffar vi delägaren som dömts för grov spritsmuggling. Han vill inte svara på några frågor utan hänvisar till hemmets vd och delägare. Han säger att han har utdrag ur brottsregistret men känner inte till fängelsedomen mot sin kollega. Han säger också att optionsavtalet om aktieköp är rivet.

HVB

Hem för vård eller boende, HVB, institutioner inom socialtjänsten, huvudsakligen för barn och ungdom med sociala problem eller för missbrukare av alkohol eller narkotika.

Benämningen infördes när socialtjänstlagen trädde i kraft 1982. Tidigare benämningar var till exempel barnhem, ungdomsvårdsskola och vårdanstalt för alkoholmissbrukare.

Hemmen kan drivas av staten, landsting eller kommuner men också, efter särskilt tillstånd, av bolag, förening, samfällighet, stiftelse och enskild person.

Tillstånd ges av länsstyrelsen efter utredning av socialkonsulent och länsstyrelsen utövar tillsyn.

Endast hem som drivs av staten får ta emot personer med missbruksproblem för tvångsvård. Dessa hem och särskilda ungdomshem (§12-hem) övertogs 1993 av staten från kommuner och landsting. Samtidigt inrättades Statens institutionsstyrelse för ledningen av hemmen och för att bestämma vilket hem som skall ta emot en tvångsintagen.

Varje kommun ansvarar för att det finns tillgång till hem för vård eller boende för enskilda och familjer. Statens institutionsstyrelse skall tillgodose behovet av LVM-hem för tvångsvård av vuxna missbrukare och särskilda ungdomshem.

Källa: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.