Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Säkerhetsteknikern Joakim Leo ansvarar tillsammans med ett 20-tal kollegor på Kommunteknik för utryckningar vid bränder i Malmö kommuns lokaler. Foto: Johan Dernelius/SVT

Malmö sparar miljoner med egen brandstyrka – kontrollerar falsklarm

Publicerad

Malmö stad har sedan några år tillbaka en egen liten brandstyrka som sparar pengar åt kommunen och avlastar räddningstjänsten. Uppdraget är framför allt att rycka ut på uppdrag som troligen är falsklarm.

Varje gång det blir ett falsklarm debiteras kommunen uppemot 14 000 kronor av räddningstjänsten. Kommunteknik i Malmö har ett 20-tal säkerhetstekniker som numera ansvarar för ”enklare larm”, det vill säga larm som utlösts av bara en larmdetektor ute i kommunens verksamhet.

– Oftast är det matlagning på någon hemkunskapslektion, en ovarsam hantverkare eller helt enkelt tjuvrökning ute på exempelvis en skola, säger Mats Hansson, säkerhetsspecialist på Kommunteknik i Malmö.

Följ med på en utryckning med Kommunteknik i Malmö i videoklippet ovan.

”Om det nu skulle bli ett större larm kommer räddningstjänsten i vanlig ordning med sina räddningsfordon. Förhoppningsvis är vi också där och hjälper till,” säger säkerhetsspecialisten Mats Hansson på Kommunteknik. Foto: Johan Dernelius/SVT

Unikt koncept sparar pengar

Varken Mats Hansson eller hans kollega Joakim Leo på Kommunteknik har hört talas om någon liknande lösning i andra kommuner. Varje falsklarm kostar pengar. Malmö stad får betala en avgift till Räddningstjänsten Syd för varje falsklarm på 9485 kr dagtid och 14225 kr övrig tid.

– Vi har hittills sparat in ungefär en miljon om året i uteblivna avgifter till räddningstjänsten, säger Mats Hansson.

– Varje år kan det bli ett 100-tal utryckningar som inte räddningstjänsten behövt åka på.

Mats Hansson och Joakim Leo på Kommunteknik berättar att man varje år åker på ett 100-tal larm till kommunala fastigheter i Malmö. Foto: Johan Dernelius/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.