Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Håkan Karlström, miljöinspektör i Malmö, har många gånger cyklat eller kört runt i hamnen efter stanken som tusentals klagar på. – Bitumen från länder i öst har en viss lukt. Foto: Raphaelle Sisask/SVT

Sanktioner mot Venezuela ledde till ökad stank i Malmö – 3000 klagomål inkomna

Uppdaterad
Publicerad

Att händelser i Sydamerika påverkar lukten i Malmö låter långsökt, men enligt kommunen är stanken som många Malmöbor har klagat på ett resultat av sanktioner mot Venezuela. Kommunens miljöinspektörer har sniffat fram svaret på luktgåtan.

– Företagen använder sig av råvaror från öst, såsom Ryssland och Kazakstan, säger Håkan Karlström.

Ett år har gått sedan miljöinspektörer i Malmö började med så kallade luktrundor.

– Vi cyklar eller kör runt i hamnområdet och sniffar efter lukten, säger Håkan Karlström som är miljöinspektör.

Beroende på vindriktning kan han känna lukten som lett till fler än 3 000 klagomål från malmöborna. Liksom många av de klagande beskriver han doften som bränt gummi eller asfalt. Med hjälp av en app och sin näsa har miljöinspektörerna hittills lyckats lokalisera två källor – företagen Peab och BMI, som har en sak gemensamt.

– De använder bitumen, säger Håkan Karlström.

”Det har en viss lukt helt enkelt” – se klippet ovan för att höra vad miljöinspektören har att säga om bitumenlukten

Sökte sig till nya leverantörer

Kommunen har haft regelbunden kontakt med företagen sedan de pekades ut som källor bakom stanken i Malmö. I protokoll från miljöförvaltningen står det bland annat att företagen har använt sig av rysk bitumen.

2019 införde EU och USA sanktioner mot Venezuela, en av världens största bitumenexportörer. Företag som tidigare fick sin bitumen därifrån behövde då vända sig till andra leverantörer, exempelvis Ryssland.

– Bitumen från Ryssland innehåller stora halter svavel, och så har framställningsprocessen en inverkan på doften, säger Håkan Karlström.

Fortsatt leverantör – trots krig

När kriget i Ukraina inleddes var det flera företag som tog avstånd från Ryssland. Peab däremot fortsatte införskaffa rysk bitumen, vilket Dagens industri var först med att rapportera. I ett mejl till SVT skriver Peab:s presstalesperson att företag räknar med att ha fasat ut all rysk bitumen i slutet av oktober.

BMI säger att de inte har köpt rysk bitumen sedan krigets start. Företaget vill inte avslöja var de köper bitumen ifrån.

Varken Peab eller BMI har velat ställa upp på en intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.