Från vänster: Politikern Göran Göransson (KD), eleverna Viggo Åberg, Victoria Jakobsson, Hannes Bingåker på Backaskolan. Foto: Nellie Erberth

Politikerns skolförslag: Tre terminer och kortare sommarlov

Uppdaterad
Publicerad

Göran Göransson (KD) i Ystad vill att skolåret ska ha tre terminer och att loven ska fördelas jämnt över året. Men det innebär ett kortare sommarlov, något som skolbarnen på Backaskolan inte är lika sugna på.

Som ordförande i utbildningsnämnden i Ystad har Göran Göransson (KD) en lång bakgrund inom skolan. Han har lagt fram förslaget om att skolåret ska ha tre terminer och han tycker att sommarlovet ska vara sex veckor som längst.

– Det kom en diskussion om sommarjobb och om att vi hade ont om pengar för att ordna det. Då tänkte jag att vi kanske skulle minska på sommarlovet i stället och skapa ett system med tre terminer, säger han.

Göran Göransson tog först upp sina tankar i en insändare på Ystads Allehanda, där han även skrev: ”När väl föräldrarnas semester är slut känns sommarlovet för många tungt och segt”.

Eleverna vill ha kvar sommarlovet

Men eleverna på Backaskolan i Ystad är inte lika positiva. Hannes Bingåker, Victoria Jakobsson och Viggo Åberg går i fjärdeklass och de håller inte med Göran.

– Jag tycker att sommarlovet är bra för att det är varmt och sen hinner man inte göra så mycket på korta lov, säger Hannes Bingåker.

Trots att eleverna har en liten annan syn än Göran Göransson tycker de att det är bra att han besöker skolan och diskuterar förslaget med dem.

– Det är bra att han kommer hit, då blir man uppdaterad och får veta saker, säger Viggo Åberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.